Втори бивш зам.-министър на правосъдието - този път от служебния кабинет на Георги Близнашки и от правителството "Борисов 2" - Петко Петков - обяви днес, че е имало случаи, в които кандидати за българско гражданство нямат документи, с които да докажат български произход. Петков заяви това в ефира на БНР.

По-рано днес за нарушения в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) говори и предшественикът му от кабинета "Орешарски" Илия Ангелов. Последният е подал сигнал в прокуратурата още през 2014 г. 

На свой ред Петков обяви, че по негово време, въпреки текущата тогава проверка на прокуратурата, също са изпращани сигнали до главния прокурор, до вицепремиера, отговарял тогава за ДАБЧ, както и до Инспектората на Министерския съвет. Бившият зам.-министър уточни, че до него данни за получаване на подкупи не са стигаги и той няма такива доказателства, но развоят на събитията и публичните данни могат да наведат на мисли за корупция. 

"Първата проверка от Върховната административна прокуратура за търговия с документи за българско гражданство беше факт през 2014 г., когато отидох в Министерството на правосъдието. След това направих всичко възможно да информираме и главния прокурор, и вицепремиера, в чийто ресор попадаше ДАБЧ, и Инспектората на МС. В крайна сметка нито един от тези сигнали не доведе до нещо съществено, защото схемата очевидно е продължила", заяви Петков пред БНР днес.

Проверката от 2014 г. е показвала, че хора са придобивали удостоверения за български произход без да имат доказателства за такъв, а само на база заявление от самия кандидат ДАБЧ е издавала документ:

„По идея на закона, това удостоверение е достатъчно, за да получиш българско гражданство. Факт е обаче, че много удостоверения, към онзи момент, а вероятно и след това, са издавани не въз основа на писмени доказателства, каквито и да са, а единствено, да речем, въз основа на нотариално заверена декларация: „Аз съм от български произход“, което означава, че така се отваря вратата за много лица, които нямат право да получат българско гражданство по облекчен ред, да го направят“.

Петков обяви, че той самият с очите си е виждал удостоверение за български произход на човек, който по нищо не е изглеждало да има такъв, а е бил по-скоро от арабски произход. По думите му едно от възможните обяснения защо чак сега има някакъв резултат от подаваните сигнали, е настоящата ситуация в управляващата коалиция и в частност случващото се в "Обединени патриоти". И опит политически фигури да бъдат държани в някаква зависимост.

Бившият зам.-министър каза, че доколкото помни, а смята, че помни ясно, в доклад по сигналите до институциите е било констатирано, че част от кандидатите за българско гражданство по произход да подавали един и същи адрес за кореспонденция - на ул. "Пиротска" в София, където е и централата на ВМРО. 

"Ние направихме всичко, което можахме, сезирахме прокуратура, институции. Единствено Народното събрание направи временна парламентарна комисия, която да разследва защо българите зад граница имат спънки в придобиването на гражданство. И отбивахме атаки защо саботираме процесът на придобиване на гражданство. Не можем да накараме прокуратурата да разследва, ние можем само да я сезираме. Нямаше политическа воля тогава да се разследва тази схема", каза още Петко Петков.