Четирима сръбски граждани са арестувани заради съмнения за вземане на подкуп с цел издаване на фалшиви документи за получаване на български паспорт, съобщи бТВ, цитирайки вътрешното министерство на съседната държава.

Единият от задържаните е доктор, а друг е работил в общината на град Пирот.

Според полицията двама от мъжете през последните две години са плащали на лекаря за фалшиви медицински уверения за хора от Сърбия, без да бъдат извършвани прегледи. След това са давали пари на чиновници от общината в Пирот за уверения за български произход. По-късно те са предавани на държавните органи в България за издаване на български паспорти.

И четиримата сръбски граждани са задържани за 48 часа. След това ще бъдат предадени на прокуратурата.

От полицията не уточняват дали арестите са свързани с полицейската операция в България и задържането на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Както е известно, в България протече операция, наречена от зам.главния прокурор Иван Гешев "безпрецедентна", по която обвиняеми са Петър Харалампиев, главният секретар на агенцията Красимир Томов, сръбският гражданин Марко Стойов и Петя Симеонова - собственик на посредническа агенция за документи и легализации от Кюстендил.

Вчера Специализираният наказателен съд остави първите трима в ареста с аргумент, че има висока степен на обоснованост на предположението, че те са автори на престъпленията, за които ги обвиняват - подкупи, търговия с влияние, престъпления по служба и др.

Според множество свидетелски показания и СРС е имало стройна корупционна схема за издаване срещу пари на удостоверения за български произход от страна на ДАБЧ. Такива, освен че са ускорявани за хората, които имат основание, т.е. - имат такъв произход, срещу 5000 евро и нагоре са издавани на лица, които нямат нищо общо с България - от Косово, Албания, Босна и Херцеговина и пр.