Северна Ирландия да остане пълноправно в митническия съюз, като прилага и следва всички правила и регулации на единния пазар за стоки и продукция на хранителновкусовата промишленост.

А Великобритания да има по-„базисни“ митнически отношения с ЕС и да прилага обща външна тарифа за вноса от страни извън съюза.

Тази идея е лансирана от преговарящите от ЕС, пише в. „Файненшъл таймс“. Целта е избягване на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Това ще даде на Великобритания и по-стабилни гаранции, че няма да има нужда от митническа граница в Ирландско море.

Новото предложение представлява отстъпка по предпазни мерки, които гарантират, че няма да има връщане на митническите проверки на границата на остров Ирландия, ако бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел не влязат в сила своевременно. Според запознати дипломати ЕС ще изложи пълните условия от рамката на митническия съюз с цялото Обединено кралство в споразумението за Брекзит. Така ще се избегнат преговори за второ митническо споразумение, след като Великобритания излезе от Евросъюза. Временната мярка ще остане в сила докато се договори постоянна търговска сделка.

Информацията идва само ден след публикация на в. „Таймс“, че премиерката Тереза Мей е сключила споразумение с ЕС, което ще даде на британските компании, извършващи финансови услуги, траен достъп до европейските пазари след Брекзит. По-късно от Министерството за Брекзит в Лондон уточниха, че споразумението е „почти постигнато“. А малко след това говорител на премиерката заяви, че всъщност става дума за „предположение“.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние нарече твърденията „подвеждащи“. В туитър той припомни, че Съюзът може едностранно да осигури и премахне равнопоставеността за някои финансови услуги.