След 26 години на пазара вестник "Стандарт" спира да излиза. Днес е последният му брой. Всекидневникът става седмичник от 64 страници, които ще излиза в петък и преминава на денонощен режим онлайн.

Новината съобщава екипът на "Стандарт" в редакционен коментар. Сподели я и бившият зам.-главен редактор Владимир Танев в профила си във фейсбук, който казва, че като бивш кадър на медията ще си спести коментарите, но завършва с думите: 

"Вие, иначе, си задайте въпроса – защо спря ежедневник, уж близо до властта. Тук е допустима парафразата – Вестник "Стандарт" спря. Попитайте правителството защо..."

Парафразата е от историята около неотдавнашното спиране на излъчването на партийната телевизия "Алфа" на коалиционния партньор в управлението "Атака". 

 

 

"Стандарт" избра Деня на народните будители, за да направи една от най-важните крачки в 26-годишното си развитие. След като показахме стандартите за свястна и съвестна печатна медия, сега влизаме ударно в света на интернет. Още преди 18 години направихме първото онлайн издание на вестник и то с англоезична версия. От днес хвърляме всички усилия в преобразената агенция "Стандарт", се казва в редакционния коментар на медията, публикуван в последното книжно тяло. 

Има и обръщение към "хейтърите", което гласи: "На хейтърите, които още тази сутрин ще възкликнат с облекчение: "Стандарт" издъхна, ще кажем, че не се възнасяме. Напротив - възкръсваме в нета. Спокойно, не се правим на велики. Признаваме, че избрахме този ход, защото искаме да се запазим като истинска медия. А в момента у нас това е непостижимо за печатно издание, което не е на хранилка. Както казва народът - който плаща, той поръчва музиката".

Съобщението за спирането на всекидневника продържава с обяснение, че "Свободата струва скъпо!". От екипа казват, че последните 8 месеца са били най-трудните в живота им, всеки иска трудът му да е възнаграден, но има професии, в които компромисът е "сделка с дявола".

"Ние също сме грешни, че понякога сме били боязливи и дори милозливи към силните на деня. Но при нас флашки по куриер никога не са ставали заглавия на първа страница. Не сме разбивали човешки съдби след команди по телефона. И не сме фабрикували партийни книжки. Нито пък сме съчинявали биографии на първите хора като жития на светци. Колкото и трудни, и гладни да бяха последните 8 месеца, ние се гордеем с тях. Защото запазихме достойнството си на независима медия.", се казва още в редакционния коментар. 

Предисторията

През януари тази година бившият издател на "Стандарт" Тодор Батков реши да остави изданието в ръцете на журналистите, които работят в него - да го фалират или да го спасят. И им дари своите акции.

Миналата есен стана известно, че вестник "Стандарт" има нов собственик, който влиза и в борда на директорите на компанията издател "Стандарт нюз", състоящ се към онзи момент от Славка Бозукова, Тодор Батков и Мартин Батков. Става въпрос за "Пресгрупа утро", издател на русенския вестник "Утро", чийто представител в борда е Светлин Панов.

Собственик на "Пресгрупа утро" е регистрираното в Австрия BG Privatinvest GmbH, притежавано от австрийския гражданин Карл Хабсбург Лотринген и от българина Христо Грозев. 

Дотогава близо 35% от "Стандарт нюз“ се държеше от "ГМ Прес" - дружество, обявено в несъстоятелност според Търговския регистър през 2015 г. Според медийни публикации причина за това е дълг от поне 6.5 милиона евро към "Булит 2007" - фирма, през която пари са били прехвърляни от КТБ. 

"Булит 2007" през 2015 г. има кредитна експозиция от 51 млн. лв. към фалиралата банка, като в доклада на временната комисия за източване на КТБ е посочено, че дружеството има вземания за 55 млн. лева.