Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Един от най-големите собственици в български медии - компанията "ГМ Прес" е обявена в несъстоятелност, а първото събрание на кредиторите ѝ е насрочено на 3 ноември, става ясно от справка в Търговския регистър.

Процедурата срещу "ГМ Прес" е стартирала по искане на дружеството "Булит 2007" на 31 юли 2014 г. По време на зенита на Корпоративна търговска банка (КТБ) с отпускани от нея кредити "ГМ Прес" стана собственик на едни от най-големите регионални медии - вестниците "Струма" и "Марица", придоби 34% от "Стандарт Нюз" - издателя на в. "Стандарт", както и 50% от "Интермедия" - издател на сайта "Блиц" (blitz.bg) и вестниците "Шоу", "Над 55" и "Доктор".

В момента "Струма" и "Марица" са собственост на фирмата издател "Пресгрупа Утро" на бизнесмена Христо Грозев.

Според материалите по делото за периода 14 май 2011 - 28 юни 2012 г., "Булит 2007" е сключил с "ГМ Прес" договори за заеми, като към предявяване на иска общият размер на вземанията заедно с неустойките възлиза на 27,4 млн. евро.

​В момента според Търговския регистър "ГМ Прес" е собственик само на 50% от "Интермедия", като акциите са запорирани по искане на "Булит 2007". "ГМ Прес" участва и в борда на директорите на "Стандарт Нюз", но липсва информация дали има собственост в дружеството, издател на едноименния ежедневник.

"Булит 2007" има кредитна експозиция от 51 млн. лв. към фалиралата банка, като в доклада на временната комисия за източване на КТБ е посочено, че дружеството има вземания за 55 млн. лева.

"Булит 2007" е създадено през 2008 г., като негов собственик е Димитър Свещаров, който според публикации в медиите е служител в КТБ. Първоначалният му адрес на регистрация е на ул. "Хубча" №8 в столицата, където има клон на КТБ и са регистрирани десетки свързани с банката фирми.

На 21 октомври Свещаров прехвърля цялата собственост на дружеството на сръбската гражданка Славка Ристич срещу 5000 лв., а седалището му е преместено в апартамент в жилищен блок в столичния квартал "Люлин".

Междувременно през май по искане на КТБ срещу "Булит 2007" е отркито производство по несъстоятелност, като първото дело за съда е насрочено за 24 ноември.

В края на юли стана ясно, че главният редактор и изпълнителен директор на в. „Стандарт" Славка Бозукова става собственик на 50% от акциите на „Интермедия".

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Г-н Референдум Чимберов умее да подбира "заслужили".

Радев

Чехльо що мижи така, бе? Я колко секси изглежда Сlafka.

долните Педали ...

бум

пирамидата се разпада

Атанас до бум

Пирамидата ще се разпадне, когато излезат наяве връзките й със сегашната власт, която (както всяка друга) покровителства тези пирамиди.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.