На кратък брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев и зам.-шефът на КПКОНПИ Антон Славчев не казаха почти нищо ново около операцията в Държавната агенция за българите в чужбина.

Освен че е задържан председателят Петър Харалампиев, двамата потвърдиха само, че с белезници е и главният секретар (според сайта на агенцията - Красимир Томов, б.р.), а се "работи" със зам.-председателя (пак оттам - това е Димитър Владимиров, б.р.).

"Касае се за организирана престъпна група за документни престъпления и подкупи. Работи се с най-малко 20 лица", лаконичен бе Гешев.

Както Клуб Z писа, тази сутрин прокуратурата разпространи кратко изявление, че по сигнал на Антикорупционната комисия следователи и експерти претърсват помещения на ДАБЧ.

Антон Славчев допълни, ме се касае за неистински български документи, както и за взимане на подкупи.

По думите на двамата, които не отговориха на журналистически въпроси днес, повече информация може да има след сряда, а повдигнати обвинения - утре.

През март т.г. френското издание "Нувел обсерватьор" излезе статия, че корумпирани представители на българските власти от високо ниво продават българско гражданство на хиляди чужденци, включително и престъпници. Цялата тази маса от хора се влива безконтролно в ЕС. Според "Нувел обсерватьор" този бизнес е покровителстван от вицепремиер "патриот".

Между другото задържаният Петър Хралампиев се води лично протеже на Красимир Каракачанов. Той лично го и защитаваше, когато гръмна скандал около тениска на Харамапиев с надпис "Вермахт". Днес ВМРО се разграничи с нарочна декларация от него.

"Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на Агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това", написаха от организацията.

 

Ива Йорданова, бивш заместник-председател на ДАБЧ и съпруга на бившия икономически министър Божидар Лукарски, припомни по bTV, че преди 4 години проверка, извършена от служебния кабинет на проф. Георги Близнашки, е установила, че над 19 000 удостоверения за български произход са неправомерно издадени. Йорданова, която беше в политическия кабинет на Близнашки, по-късно зае поста в ДАБЧ, но подаде оставка след като българи в чужбина лансираха искания за това.

Йорданова отбеляза, че днес ДАБЧ няма дори активен профил в социалните мрежи. На въпрос: "Искате да кажете, че 24 човека, които работят в тази агенция, генерират корупция за милиони?", тя отговори, че няма ясни критерии по които се издават удостоворенията за български произход. По-скоро става на база субективна преценка на председателя на ДАБЧ - и трима експерти, които вършат това, стана ясно от изявлението й.
Удостоверение за български произход се издава на база: акт за раждане, копие от документ за самоличност, заявление за българско самосъзнание и документ за възходящ българин (издава се от държавен орган, БПЦ или организация на българите в чужбина, регистрирана в ДАБЧ).