Подадох сигнал срещу лидера на ВМРО Красимир Каракачанов още през 2016 година, а днес той се издигна до вицепремиер с огромна власт и ресурси. Била съм наивна.

Това обяви в сутрешния блок на бТВ Катя Матева – бившата шефка на дирекцията по българско гражданство в Министерството на правосъдието, която отправи обвинения и подаде сигнали преди години срещу Каракачанов, че партията му се захранва с изнудване за пари срещу даване на българско гражданство. Матева стана отново актуална, след като бе арестуван председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев именно за търговия с БГ паспорти. Харалампиев бе назначен на поста от Каракачанов.

Самата Матева отнесе множество обвинения от вицепремиера. Тя бе уволнена през 2017 година, след като й бе отнет допускът до класифицирана информация – задължителен за позицията, която е заемала. Самата Матева твърди, че никой не я е потърсил от 2016 година насам, за да я пита за сигналите. Казва също така, че не е била потърсена и по повод освобождаването й от работа една година по-късно. От Министерството на правосъдието обаче твърдят, че още през 2016-а са образували дисциплинарно производство срещу нея, такова е последвало и през 2017-а, но Матева не се е явила да се защити.

Така сагата с ДАБЧ продължава – дума срещу дума.

Днес Матева посочи, че докато е била на служба в МП, е получавала множество сигнали, даже на опашката за вземане на документите бъдещите български граждани си говорели кой колко е дал на посредниците. „Така че тази практика е отдавна“, посочи тя.

„Имате ли доказателства, а не „чух“? – попита водещият Антон Хекимян.

„Разбира се, че имам доказателства, иначе нямаше да пратя тези обяснения и съм се подписала под тях“, отвърна Матева.

И уточни, че през септември  2016 година е изпратила сигнала си до премиера Бойко Борисов, а през март 2017-а – до президента.

„Това не е донос. Има си органи, които могат да докажат дали това е така. Не е моя работа аз да събирам доказателствата. Дори и аз да ги събера, нямат никаква процесуална стойност. Нали за това в държавата има институции. Не може да се оставя на гражданите да събират доказателства“, посочи бившата служителка на МП.

„Да, имам доказателства, че Каракачанов и ВМРО се издържат от продажба на българско гражданство. Не искам да ги обявявам в ефир, защото ще загубят стойността си. Аз съм един чиновник, който спазва закона“, допълни тя.

На обвиненията на Каракачанов, отправени в същия ефир няколко дни по-рано, че след като ДАНС й отнема достъпа до класифицирана информация, тя започва да пише доноси, както и че приоритетно е давала гражданство на турски граждани, Матева отвърна:

„Аз съм била държавен служител и не мога да водя политика. Чиновниците изпълняват закона. Не съм спирала никакви преписки. Никой не ме е търсил - нито в полиция, нито в прокуратура. Специално ходих до прокуратурата да си извадя удостоверение – от 26 септември, че срещу мен няма обвинителен акт.“

Матева извади справка, според която за 15 години, в периода 2001-2016 година, едва 1200 турски граждани са взели БГ паспорти. „Това не са лица от български произход, а деца на български граждани, които живеят в Турция“, уточни.

„В никаква партия не членувам, аз ако ползвах политическа протекция, нямаше да стигна дотук. Не познавам хора от ДПС“, посочи Матева във връзка с обвиненията на Каракачанов.

„Имаше натиск, постоянен - върху доста хора. След като видях, че след всички сигнали, които подадох, тези хора още повече се издигнаха – особено Каракачанов – той е вицепремиер с огромен ресурс, реших, че няма смисъл да продължавам и моята битка за спазване на закона е била наивна“, посочи Матева в заключение.

И намекна, че тя и семейството й са подложени на репресия и са обект на „брутални действия“, но отказа да посочи какви.

„След като този човек стана силов вицепремиер, спрямо мен бяха предприети брутални действия“, посочи Матева.