Ракетите „Калибър“ на руските бойни подводници в Черно или в Средиземно море могат да вземат на мушка всяка столица в Европа.

Това заяви в телефонен брифинг с журналисти американският адмирал Джеймс Фого, който оглавява военноморските сили на НАТО в Европа и Африка, както и Съвместното командване на силите на пакта в Неапол. Той говори от Норвегия, където командва ученията на пакта Trident Juncture („Единен тризъбец“).

Още когато командвал Шести американски флот през 2014-2016 г., той наблюдавал засиленото присъствие на руски подводници от клас „Кило“ в региона. Сега две от тях действат в Средиземно море, а 4 – в Черно.

Фого обаче не смята, че Русия ще изстреля ракетите.

„Не, защото смятам, че НАТО действа от позицията на силата. За нас е важно да знаем къде са тези подводници по всяко време“, каза висшият военен.

И си спомни с тъга как през 2012 г. руска подводница от клас „Кило“ пристигнала от Черно море в средиземноморската база край испанското пристанище Картахена, за да участва в съвместни спасителни маневри с пакта. Всичко това обаче било прекратено през 2014 г. след незаконното анексиране на Крим от страна на Русия.

„Единен тризъбец“ са най-големите учения в Норвегия след края на студената война. В тях участват близо 50 000 военнослужещи от всички 29 членки на пакта, както и от неутралните Швеция и Финландия.

Маневрите се провеждат само на 500 километра от Русия.

По време на ученията се отработва задействането на член 5 от устава на НАТО в резултат на въображаемо нападение срещу Норвегия от север. Още преди ученията на всички бе ясно, че измисленият нападател е не друг, а Русия. Но до този момент никой от ръководството на НАТО не е споменал официално името й.

„Провеждаме ученията при влажни, студени, снежни и тежки условия - нещо, което поставя предизвикателства пред нашите сили“, изтъкна Джеймс Фого.

И допълни, че участието на Швеция и Финландия е особено важно предвид факта, че техните военнослужещи също са свикнали със студения климат.

При такива условия се провеждат маневрите в Норвегия. Снимка АП/БТА

„Според мен „Единен тризъбец“ показва, че сме единни и силни. Готови сме да защитаваме границите на Алианса“, каза американският адмирал, който ръководи маневрите.

Най-важното е, че на ученията НАТО изпробва своята Съвместна оперативна група за много висока бойна готовност, или Very High Readiness Joint Task Force. Тя бе представена на срещата на пакта във Варшава през 2016 г. и наброява 8000 души.

В ученията участва и американският самолетоносач "Хари Труман".

Адмирал Фого обаче заяви, че няма повод за тревога заради обявената от Русия зона с повишена опасност в международни води край норвежките брегове от днес до 3 ноември. Предполага се, че за този период Москва смята да изпробва там свои ракети. Засега от НАТО не могат да бъдат сигурни в това предположение, каза американският военен.

„Доколкото това ни засяга, то не е нещо ненормално. Това са международни води. Тези действия се наричат NOTAM, или „известия до моряците“, за да знаят те, че може да има някакви военни дейности в това пространство. Генералният секретар (Йенс Столтенберг - б.р.) споделя мнението ми, че ако руските сили използват района за каквато и да било демонстрация, те ще го направят мирно и професионално, както бихме го направили и ние, ако сме в подобно положение“, обясни Фого.

На въпроса дали евентуални руски изпитания биха застрашили намиращия се в района американски самолетоносач „Хари Труман“, адмиралът даде следния отговор:

„Това е много мощен самолетоносач. Ние обичаме да казваме – 90 000 тона дипломация. (Става дума за водоизместимостта на  бойния кораб – б.р.) Палуба за почти 70 самолета. От много мощни изтребители със системи с голям обсег до разузнавателни самолети... Така че няма да има никакво отражене върху това, което смятаме да правим тук.“

След което разказа как на 30 октомври е наблюдавал на място заедно с генералния секретар Йенс Столтенберг полети на Ф-16 в „сините небеса“ над Норвегия.

Адмирал Фого (с камуфлажната униформа) и седналият вдясно от него Йенс Столтенберг наблюдават полети на бойни самолети в "сините небеса" над Норвегия.

Адмиралът бе попитан дали участието на неутралните Швеция и Финландия в ученията е свързано с поведението на Русия. Особено предвид факта, че от Хелзинки само допреди няколко години не са изявявали желание да сътрудничат с пакта.

„Те не членуват в НАТО, те са партньори, но имат много ефективни съвместни сили. И смятам, че всичко това изпраща възпиращо послание на всеки, който може да поиска да безпокои тези страни. Нямам предвид точно определена страна, като го казвам", отговори той.

Едва ли ще се стигне до ново задействане на член 5 на НАТО, стана ясно от думите на Фого. Този член досега е бил активиран само един път в историята на пакта – след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г.

„За 70 години от създаването на Алианса член 5 е бил използван само веднъж. Мисля, че това е свидетелство за силата и мощта на Алианса, защото възпряхме всякакви врагове от това да предприемат каквито и да било действия срещу някоя от 29-те членки“, категоричен бе адмирал Фого.

А посланието на „Единен тризъбец“ е много силно и се заключава в това, че НАТО може да мести огромно количество военнослужещи и техника, равняващо се на 7 бригади, за 30 дни. Това е и същността на член 5.

На ученията обаче присъстват наблюдатели от Русия, както и от всички страни от Организацията за сигурност и струничество в Европа (ОССЕ).