"Знаете ли? Тръмп може изцяло да пренапише конституцията", гласи заглавието на фейлетон във "Вашингтон пост", посветен на изказаното от президента на САЩ намерение да отмени със свой указ гарантираното от конституцията право за придобиване на американско гражданство по рождение. Текстът е съставен от мними новини, приписвани на крайнодесния новинарски портал breitbart.com, съобщава БТА.

На 1 януари 2019 г. "Брайтбар" "съобщава", че съгласно новопридобитите си пълномощия да променя 14-ата поправка в конституцията относно гражданството президентът Тръмп е издал указ, с който американско гражданство се признава само на членовете на неговото семейство, определен кръг негови приятели и сътрудници в Белия дом, руснаците, които живеят в имоти на Тръмп, неколцина журналисти, предимно от тв канал "Фокс нюз", и един рапър.

Седмица по-късно същата медия "съобщава", че федерален съдия оспорва указа, но Тръмп отменя съответния член от конституцията и уволнява съдията, чиито предци са от Мексико. През януари следва "новината", че президентът е разпоредил - пак с указ - депортирането на 11 милиона нелегални имигранти в срок от седем дни. А след като Американският съюз за граждански свободи предявява протест, с друг указ праща в затвора всички адвокати от съюза, а също и специалния прокурор Робът Мълър.

Авторът на фейлетона надува балона с мними съобщения на "Брайтбар", че Тръмп разпорежда на министерството на правосъдието да прекрати всички граждански и криминални дела, че отменя Първата поправка и поставя извън закона всички медии освен няколко, сред които "Фокс нюз" и "Брайтбар", че променя Втората поправка, за да не бъде свален от поста си от Конгреса, и че министърът на отбраната и председателят на Съвета на началник-щабовете не са виждани на публично място, след като са критикували президента. На 19 февруари "Брайтбар" пише, че Лейди Либърти, позната от статуята на входа на нюйоркското пристанище, лично се появява в Овалния офис и моли Тръмп да спре с тези укази. Той обаче й отговаря:

"Ще е хубава картинка да паднеш на колене."