Ръководството на БСП ще изисква от областните председатели да попълват декларация, че всички кандидат-депутати от техния район отговарят на изискванията за висок морален облик. Това каза лидерът на партията Михаил Миков малко след като завърши поредния пленум, посветен на реденето на листите за парламентарните избори.

„В една компроматна война, много често се вадят от миналото скелети от гардероба, които се представят пред публиката. Затова искаме този въпрос да бъде решен”, обясни той. Пленумът приел обръщение за "специално внимание към хора в листите, които уронват престижа на БСП". 

На въпрос дали одобреният за водач на БСП в Шумен Иван Иванов не е именно такъв "скелет от гардероба" Миков обясни, че този случай е тенденциозен и създаден медийно. Иванов бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски, но бе сменен след няколко часа, когато се появи информация, че е работил за СИК.

БСП прие всички листи, освен тези за трите софийски района и Хасково. Те ще се одобрят на следващ пленум заради различни предложения, относно кандидатите. Тогава ще стане окончателно ясен и водачът на листата в Габрово.

Миков коментира, че в листите 20% от избраните са на възраст до 35 години, 30% са на възраст между 35 – 40 години, над 65 години са само 2,5%. 65% били мъже, а 35% жени.

"Не искам да се пъчим и да обещаваме обратната страна на луната. Ако хората вярват, че ние сме автентичното представителство на мнозинството български граждани, ще имаме много добър резултат", заяви Миков.

Досегашният депутат от Земеделския съюз Спас Панчев е трети в листата в Благоевград. Бившият министър на образоването Анелия Клисарова е на второ място във Варна, а бившият депутат Борислав Гуцанов остава трети. Филип Попов, който бе депутат в 42-рото НС е втори във Видин. Дългогодишният депутат Захари Георгиев е втори в Пловдив, а колегата му Пламен Славов - трети в Пловдив-област. Веднага след Славов е лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев.