Джамал Кашоги е бил удушен веднага след като е влязъл в сградата на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Това обяви турският главен прокурор на Истанбул - Ирфан Фидан, в първото официално потвърждение относно обстоятелствата около смъртта на журналиста, предаде "Гардиън".

След като е удушен, тялото на критика на Рияд е било разчленено и изхвърлено, което подкрепя тезата, че убийството е било предумишлено.

Това съобщение противоречи на версията на Рияд, според която смъртта на Кашоги е настъпила след като се е сбил в консулството.

Разногласията допълнително изобличават липсата на сътрудничество между двете държави, които преди време обявиха, че ще водят общо турско-саудитско разследване.

Главният прокурор Ирфан Фидан заяви, че дискусиите с колегата му от Рияд Сауд ал-Моджеб, не са довели до "конкретни резултати".

По-рано днес френският външен министър Жан-Ив льо Дриан призова Саудитска Арабия да разкрие истината около убийството на дисидента журналист Джамал Кашоги, както и да накаже виновниците.

Острият тон идва, след като кралството на няколко пъти промени официалната версия за случилото се.

"Докато отговорниците и обстоятелствата около убийството остават в сянка, ние ще настояваме да научим истината. Досега не сме я получили", съобщи Льо Дриан по радио РТЛ. "Ще предприемем необходимите мерки срещу тези, които са отговорни", допълни министърът, като не отписа налагането на санкции срещу Рияд, която е сред големите купувачи на френски оръжия, луксозни продукти и други.

Джамал Кашоги бе един от най-яростните критици на краля на Саудитската Арабия Мохамед бин Салман. Смъртта му предизвика яростна реакция от целия свят и хвърли една от най-големите износителки на петрол в света в дълбока криза.

Кашоги изчезна, след като влезе в консулство на Рияд в Истанбул в началото на октомври.

Тялото му така и не бе открито. Саудитска Арабия призна, че журналистът е бил убит, но прикрива обстоятелствата около събитието.

Западните държави започват все по-яростно да критикуват кралството, като на дневен ред излезе и продължаващата военна кампания на Рияд в Йемен.

Поради това Германия и Белгия са декларирали, че ще спрат да изнасят оръжия за Саудитска Арабия.