"Реал" (Мадрид) освободи назначения през юни Юлен Лопетеги от треньорския пост. Това стана на заседание на борда на директорите, макар че съдбата на наставника стана ясна още вчера след поражението от "Барселона" с 1:5.

"Белите" обявиха решението в официално съобщение, пресконференция няма да има. Там се казва, че отборът временно е поверен на Сантяго Солари, който ръководеше Б тима. 

Днес до обед се смяташе, че фаворит за поста е Антонио Конте. Впоследствие стана ясно, че италианецът не е постигнал договорка с боса на най-успелия клуб в света Флорентино Перес. Според италиански журналисти той напрактика е отказал, въпреки че все още имало шанс да се озове на "Сантяго Бернабеу".

Сантяго Солари. Снимка в. "Марка"

Ясно е, че с назначението на Солари Перес иска да спечели време, за да стигне до най-добрия вариант. През лятото той получи откази от специалисти като Юрген Клоп и Маурисио Почетино. Не е изключено да се стигне до завръщане на Жозе Моуриньо, особено ако той бъде уволнен от "Манчестър Юнайтед".

Докато на "Бернабеу" умуват за бъдещия треньор на "Реал", медиите яростно бичуват ръководството, защото според тях публикувало изключително обидно за треньора съобщение за уволнението му. То е кратко, но третият параграф гласи буквално следното:

"Управителният съвет е наясно, че съществува огромно несъответствие между качеството на отбора на "Реал" (Мадрид), в който има 8 футболисти, номинирани за "Златната топка" - нещо безрецедентно в историята на клуба, и постигнатите до момента резултати."

Сантяго Солари е 42-годишен аржентинец с 11 мача и 1 гол за националния тим на родината си. Той игра пет сезона за "Реал" в периода 2000-2005 г. Преди това беше в "Атлетико" (Мадрид), а после смени "Бернабеу" с "Интер". Работи в академията на "лос меренгес" от 2013 г., а два сезона предвождаше Б отбора.

Юлен Лопетеги записа нещо като мрачен рекорд и то заради "Реал". За малко повече от четири месеца той бе уволнен два пъти. Първо от селекционерския пост на Испания - заради това, че "мадридистите" обявиха контракта му точно преди Световното, а сега и от клуба. Това се казва лош късмет.