„Ужасен съм от стрелбата в Питсбърг.Мислите ми са с жертвите и техните семейства. Еврокомисията е солидарна с общността от синагогата в Питсбърг и с всички еврейски общности по света.“

Това написа снощи в туитър председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Поводът бе клането в синагогата в Питсбърг, Пенсилвания.

„Атаката в Питсбърг показва мощта на вълната от антисемитизъм и расизъм, разпростираща се в много страни. Европейският съюз изразява искрени съболезнования на семействата и приятелите на пострадалите от атаката, както и на американските власти“, се казва в изявление на Федерика Могерини – върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Тя допълва, че ЕС още веднъж осъжда антисемитизма, както и всички подстрекателства към расизъм и омраза.

„В нашите страни имаме опита от ужасните и непростими последици от антисемитизма и омразата, които не могат да бъдат забравени. Като европейски институции няма да спрем да работим за опазването на основните права на вероизповедание навсякъде, където то бъде поставено под въпрос или атакувано“, казва още Могерини.

Съчувствие изказа и председателят на Европарламента Антонио Таяни.

„Сляпата омраза, която движеше клането в синагогата в Питсбърг, показва, че е необходима много повече работа за борба срещу бича на антисемитизма и да бъдат обединени общностите. Нашите мисли и молитви са със загиналите и техните близки“, написа Таяни в туитър.