Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По целия конспект се разходи днес главният прокурор Сотир Цацаров. Пред журналисти в Пловдив той коментира обвиненията срещу Баневи, издирването на Арабаджиеви, екстрадицията на Димитър Желязков и разбира се – твърденията на Иво Прокопиев, че е обект на атаки от държавното обвинение заради издателската си дейност, която не се поставя в услуга на властта.

Прокуратурата започна досъдебно производство срещу Николай и Евгения Баневи за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари, съобщи Цацаров.

Баневи - периметър на фактите

"Отправна точка на това досъдебно производство е „Полимери”- Девня, но се очаква в резултат на извършени интензивни действия по разследването на практика периметърът на фактите, които ще бъдат разследвани и обвиненията, които ще бъдат повдигани, да бъде разширяван и да обхване една доста по-голяма и по-цялостна икономическа дейност", каза главният прокурор.

По думите му към този момент е издадена европейска заповед за арест реализирано е задържането им от френските власти и предстои процедура пред френския съд с оглед изпълнението на европейската заповед за арест.

Главният прокурор каза още, че докато тече европейската заповед за арест продължават претърсвания и изземване и анализ на документи и всички необходими действия по разследването, което няма да се ограничи само "Полимери". Френският съд трябва да реши дали ще допусне екстрадирането им.

Прокопиев – не мисля, че някой е издавал нещо

Разследванията и по двете досъдебни производства срещу Иво Прокопиев нямат нищо общо с издателската му дейност, твърди още обвинител номер едно.

„Разследванията вървят по отношение на лицата, за които има данни, че са извършили престъпления и не желая да коментирам изявленията им, каквото е това на г-н Прокопиев“, добави главният прокурор. - "Обвиненията имат общо с бизнес, имат общо с приватизация. Когато преди години са се случвали събития с предприятието „Каолин”, или със съответни находища за такива полезни изкопаеми и съответна приватизация на територията на Разград, а в последствие и с други сделки, не мисля, че някой е издавал нещо. И не мисля, че някой трябва да разсъждава, че може да издава вестник и да е собственик на сайт и следователно всяко посегателство срещу него е посегателство срещу свободата на словото."

Той още веднъж подчерта, че „Каолин” няма нищо общо със свободата на словото и с издателската дейност на Иво Прокопиев.

Арабаджиеви – френска работа

Главният прокурор коментира още, че продължава издирването и на пловдивските бизнесмени Ветко и Маринела Арабаджиеви, което на практика вече е в ръцете на френските власти.

„Това, което е трябвало, ние сме го направили, а издирването им е в ръцете на чуждите власти”, каза още Цацаров.

Очите – отново у дома

Турският съд е допуснал екстрадицията на Димитър Желязков – Митьо Очите в България, обяви още обвинител номер едно. Прокуратурата у нас е била уведомена вчера за това решение.

Екстрадиционната процедура е завършила и се очаква окончателното му предаване на българските власти.

Димитър Желязков бе арестуван в Истанбул в луксозен хотел, заедно със зърнения бос и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев.

Коментари

 's picture

tdrgrgv

Чувствам се като в страната

Чувствам се като в страната на прасетата.Като че сме си сменили местата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.