Телевизионните сериали все по-сериозно изместват "голямото" кино от предпочитанията на зрителите. Достъпността до тв продукциите "от вкъщи" е само единият фактор за това. Но по-важните факти не могат да бъдат пренебрегнати - все по-добри сериали за сметка на все по-слаби филми на голям екран, все по-големи актьори в сериалите за сметка на яки и красиви момчета и момичета със спорен талант в 3D блокбастърите, все по-интересни сюжети по телевизията за сметка на безсмислени и откровено тъпи мегапродукции в кината. И нещата се задълбочават - някои холивудски продуценти са изкуфели до такава степен и явно продължават да мислят, че ще върнат зрителя в салона с визуално пищни и ментално кухи продукции.

Май наближава денят, когато наградите EMMY и "Оскар" ще си разменят местата по престиж. И на "Оскар"-ите ще почнат да им викат "EMMY-тата за голям екран".

Така или иначе, ситуацията в момента е следната: "телевизионните "Оскари" EMMY бяха раздадени в Лос Анджелис през нощта с подобаваща на нарастващото им влияние пищност. Церемонията по връчване на наградите се проведе в "Нокиа тиатър" - там, където се дават и "Оскарите". Водещия Били Кристъл (водил десетки пъти церемониите на "Оскар") почете с кратка реч самоубилия се неотдавна Робин Уилямс. "Той ни караше да се смеем, а това не е никак малко", отбеляза комикът Кристъл.

Тв сериалът "В обувките на Сатаната" взе награда EMMY за най-добра драма, а изпълнителят на главната роля Брайън Кранстън - приза за най-добър актьор. Да припомним, че "В обувките на Сатаната" (с оригинално заглавие "Breaking Bad") се излъчва 5 сезона (последният - в две части) и разказва изключително интересната история на учител по химия, който разбира, че е болен от рак и за да подсигури финансово семейството си, започва да произвежда амфетамини и постепенно се превръща в могъщ, безскрупулен наркобос. А като доказателство за тезата ни от началото на текста, Брайън Кранстън (за когото това 5-а EMMY, а в "голямото" кино е слабо познат) бе обявен за най-добър актьор в конкуренция с няколко суперизвестни свои колеги - Джеф Даниелс, Джон Хам, Кевин Спейси, Уди Харелсън и Матю Макконъхи.

Триумфът на "В обувките на Сатаната" бе допълнен от наградите на Аарън Пол и Анна Гън за най-добри актьори в поддържащи мъжка и женска роля, както и престижната EMMY в категорията "Най-добър сценарий".

EMMY за най-добра режисура получи Кери Фукунага с "Истински детектив" (True Detective) с отличните Уди Харелсън и Матю Макконъхи в главните роли. Най-добра актриса в драматичен сериал стана Джулиана Маргулис за "Добрата жена" (The Good Wife).

Свръхпопулярният тийнейджърски "Игра на тронове" не взе нито една статуетка. За радост на британците пък Стивън Мофат завоюва наградата в категорията за най-добър сценарий за минисериал за култовата модерна версия "Шерлок: Неговата последна клетва" (Sherlock: His Last Vow). Нашумелият напоследък Бенедикт Камбърбач, изиграл ролята на съвременния Шерлок Холмс, напълно заслужено отнесе EMMY за най-добър актьор в минисериал.