Руският президент Владимир Путин е готов да посети САЩ догодина, но решение за това още няма.

Това съобщиха днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и Джон Болтън, съветник на Тръмп по националната сигурност, който се срещна с руския президент и висши членове на руското ръководство в Москва.

"Определено сме готови", каза Песков в отговор на въпрос за евентуалната среща на най-високо ниво във Вашингтон. "Като цяло темата за обмен на визити наистина беше засегната, но конкретни решения по въпроса още няма". 

"Засега, както знаете, на дневен ред е 11 ноември - възможната среща в Париж между двамата президенти в кулоарите на мемориалните мероприятия, които ще се провеждат там", добави той по повод предстоящите чествания на 100-годишнината от края на Първата световна война. "Предстои започването на подготовката на тази среща".

Болтън каза пред агенция "Интерфакс", че не изключва среща между Тръмп и Путин догодина във Вашингтон, след което американският президент да върне визитата в Москва.

"Разчитаме, че (пълноформатната среща) ще бъде обсъдена в Париж", каза той. "Първоначално ще има възможност за среща на върха във Вашингтон следващата година, след което - ответна визита на Тръмп в Москва през същата година. Предстои двамата лидери да обсъдят това".

Тръмп и Путин се срещнаха по-рано тази година на неутрална територия във финландската столица Хелзинки.

 
 

Вашингтон не подготвя нови санкции срещу Русия

 

 
САЩ в момента не разглеждат налагане на допълнителни санкции срещу Русия, каза Болтън по-късно днес на пресконференция в азербайджанската столица Баку, където пристигна  след срещите си в Москва, предаде БТА. 
 
САЩ обявиха санкции срещу Русия преди четири месеца заради случая "Скрипал".
 
"Нашата практика е такава, че въпросът за допълнителни санкции се разглежда след изтичане на шест месеца. Санкциите се въвеждат или отменят в зависимост от действията на страната. В този момент не обсъждаме допълнителни санкции срещу Русия", каза Болтън.
 
Американският гост се срещна в Баку с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата са обсъдили мерки за сдържане на Иран от определени действия и неговата ядрена програма, посочи Болтън на пресконференцията.