Саудитската операция, в която бе убит журналистът Джамал Хашоги, е "едно от най-лошите прикривания на действия в историята на такива прикривания", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп пред журналисти в Овалния кабинет, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
Тръмп добави, че очаква пълен доклад по убийството на Хашоги в близко време. 

"Те са имали много лоша първоначална концепция и тя е била изпълнена много слабо, а опитите за прикриването на убийството са най-лошото прикриване, правено някога. Това нещо изобщо не биваше да се случва", каза Тръмп за убийството на Хашоги. По думите му опитите на саудитците да прикрият убийството са били "пълен провал".

Саудитска Арабия първоначално заяви, че сътрудникът на в. "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, който е писал критични коментари за принца престолонаследник Мохамед бин Салман, е умрял при сбиване в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

Според турските власти обаче екип от 15 души е изтезавал, убил и разчленил журналиста, а това убийство е било подготвяно в продължение на дни преди извършването му.

САЩ с започнали процедура по анулиране на визите на саудитците, които са замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул в началото на месеца, заяви държавният секретар Майк Помпео, цитиран от Франс прес.

"Това няма да са последните санкции на САЩ по този случай", заяви той пред журналисти и уточни, че САЩ са идентифицирали някои от хората, които са участвали в операцията по убийството на сътрудника на в. "Вашингтон пост".

"Започваме подходящи действия, които включват анулиране на визи, поставяне под наблюдение на визи и други мерки", каза Помпео.

Поставянето под наблюдение означава, че заподозрени лица получават забрана за достъп в САЩ при техен опит да влязат в страната.

"САЩ не допускат този род действия за смълчаване на журналиста Кашоги чрез насилие и тези мерки ясно показват това", заяви Помпео.

Той уточни, че лицата с анулирани визи са от "саудитското разузнаване, от кралския двор, от външното министерство и други министерства".
Впоследствие говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт съобщи, че мярката касае 21 саудитци. Техните визи са анулирани, а тези, които не са имали визи за САЩ, няма да получат в бъдеще.
Според Помпео властите на САЩ проучват и възможността да приложат т.нар. Закон "Магнитски", който ограничава свободата на движение и замразява авоарите в САЩ на физически и юридически лица, които са заподозрени в нарушаване на човешки права.
Помпео повтори, че САЩ смятат Саудитска Арабия за съюзник и заяви, че той самият и президентът Тръмп "не са доволни", че трябва да вземат мерки срещу тази страна, пише БТА.