Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският президент Доналд Тръмп заяви в събота, че не е удовлетворен от отговора на Саудитска Арабия за смъртта на дисидент журналист, но предупреди, че няма да отмени сделката с Кралството за стотици милиарди долари, предаде Франс прес.

Саудитска Арабия призна, че критикът на властта в Рияд журналистът Джамал Кашоги е бил убит в истанбулското консулство след сбиване. Признанието дойде със закъснение от две седмици, но местонахождението на тялото на Кашоги остава неясно. От Рияд съобщиха, че 18 саудитци са били арестувани във връзка със смъртта му и двама висши служители, приближени на принц Мохамед бин Салман, както и трима други разузнавателни агенти, са били уволнени.

 
Тръмп, както изглежда реши да подкрепи Рияд, като прие бързо саудитското обяснение за смъртта на Кашоги и го определи като много важна стъпка.

"Това беше една голяма първа стъпка. Това беше добра първа стъпка", каза Тръмп. - Но искам да стигна до отговора“, каза американският президент.

Въпреки това Тръмп предупреди да не се спира продажбата на оръжие на Рияд, заявявайки, че това ще навреди на американските работни места, въпреки международния гняв заради смъртта на Кашоги.

"Имаме сделка за 450 милиарда долара, от които 110 милиарда долара е военна поръчка, но това е оборудване и различни неща, поръчани от Саудитска Арабия", каза Тръмп пред репортери.

"Това са повече от милион работни места, което не ни позволява да отменим такава поръчка. Това би навредило повече на нас, отколкото на тях", добави той като продължи, че Рияд може да купи оръжията от други страни като Китай или Русия.

"Но има и други неща, които могат да бъдат направени, включително и санкции", завърши американският президент.

Рияд си призна, за да защити престолонаследника Мохамед бин Салман

Разкритията, направени от Рияд, който обяви, че журналистът Джамал Кашоги е починал при юмручна схватка в саудитското консулство в Истанбул, целят да защитят саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, чиято власт до този момент изглеждаше непоклатима, смятат анализатори, отбелязва Франс прес, съобщава БТА.

Саудитската агенция по печата, цитирайки саудитската прокуратура, съобщи първо, че разговорите между Кашоги и онези, с които се е срещнал той в саудитското консулство в Истанбул са прераснали в ръкопашна схватка, в която е починал журналистът. Саудитският главен прокурор Сауд ал Моджеб също публикува съобщение, в което се казваше: "Разговорът, който се проведе между него и хората, които го посрещнаха в консулството в Истанбул, прерасна в спор и юмручен бой с гражданина Джамал Хашоги, което доведе до неговата смърт. Нека неговата душа почива в мир". В съобщението не се уточняваше къде се намира тялото на Кашоги. Турски следователи продължават разследването си и претърсват гора близо до Истанбул. Турция каза, че ще разкрие всичко относно съдбата на саудитския журналист.

Али Шихаби, директор на мозъчен тръст, смятан за близък до властта в Рияд, обаче даде друга версия на събитията в консулството в Истанбул. "Кашоги е умрял от задушаване по време на физически сблъсък, а не в юмручен бой", каза той.

По-късно саудитското министерство на информацията каза в изявление на английски език, че дискусиите в консулството са "възприели негативен обрат", довел до кавга, която пък е довела до смъртта на Хашоги и до "опит" от хората, които са го разпитвали да "укрият онова, което се е случило".

Доскоро Рияд твърдеше, че Кашоги, който влязъл в консулството на 2 октомври за административни процедури, е излязъл оттам. Рияд досега определяше като неоснователни обвиненията на турски представители, че журналистът е бил убит в сградата.

Потвърждавайки смъртта на Кашоги, Саудитска Арабия, обяви и уволнението на съветника по медийните въпроси в кралския двор Сауд ал Кахтани и на заместник-ръководителя на разузнаването Ахмед Асири. И двамата бяха част от приближеното обкръжение на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Освен криза в доверието към Саудитска Арабия, аферата "Кашоги" подхрани и спекулации, че престолонаследникът може да бъде отстранен от властта от членове на кралското семейство, подразнени от неговите злоупотреби.

Но според анализатори тази опасност изглежда смекчена. Принцът, който е на 33 години, се радва на несравнима власт и само баща му, 82-годишният крал Салман може да го отстрани, казват специалистите. А днес монархът публикува кралски указ за съставянето на министерска комисия, ръководена от принца за реорганизация на разузнавателните служби. Това се възприе като индикация, че той иска принцът да запази мястото си.

Кризата с Кашоги подтикна също така краля, който беше поверил както изглежда текущите дела на престолонаследника, да умножи дипломатическите контакти, по-специално с Турция и със САЩ.

Кралят именно нареди и отстраняването на двамата висши саудитски представители. За анализатора Кристиан Улрихсен от Института Бейкър към Университета Райс в САЩ уволнението на двамата представители е "възможно най-близкото доближаване до престолонаследника". Според консултативната компания за оценка на рисковете Юрейжа груп решението за отстраняването на двама представители на приближения кръг на принца цели да покаже действително желание за "даване на обяснения", като същевременно принцът бъде отдалечен от убийството.

"Ще е интересно да се види дали тези мерки ще бъдат достатъчни. Ако разкритията на допълнителните детайли за смъртта на Кашоги продължават да идват капка по капка, то нищо повече няма да може да защити престолонаследника", казва Улрихсен.

В. "Вашингтон пост", на който Кашоги беше сътрудник, написа, че ЦРУ е подслушало разговори на турски представители, доказващи, че журналистът е бил зверски убит от саудитски агенти, които после са разчленили тялото му. ЦРУ отрече обаче да е слушало записи на турски представители.

Според "Ню Йорк таймс" в случилото се бил замесен саудитски агент, идентифициран от Турция като придружаващ саудитския престолонаследник по време на пътуванията му зад граница. Замесени били и трима други агенти, свързани със саудитските служби за сигурност и високопоставен съдебен лекар, посочва изданието.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Тръмп има престъпно съзнание

"Това са повече от милион работни места, което не ни позволява да отменим такава поръчка. Това би навредило повече на нас, отколкото на тях" Имам един въпрос към другаря тръмп - Бихте ли снабдявали Аушвиц с американски отровен газ, защото това запазва работни места в САЩ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.