Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини заяви в Москва, че страната му ще наложи вето над евросанкциите срещу Русия и че би могъл да се кандидатир за шеф на Европейската комисия.

Говорейки пред 700 предприемачи от асоциацията "Конфиндустрия Русия" той нарече ограничителните мерки "икономическа, социални и културна лудост", пише днес "Стампа".

"Ще кажем решително "не" на проекта на Брюксел да продължи санкциите срещу Москва", каза още Салвини, цитиран от "Република".

Вицепремиерът, който е смятан за силния човек в италианското правителство, повтори тезата си, че евроизборите през май догодина ще пометат сегашния елит по върховете на ЕС в Брюксел.

"Йотингер  и Московиси говорят от обсаден бункер, знаят, че след шест месеца си отиват у дома", каза Салвини по адрес на германския и френския еврокомисар Гюнтер Йотингер и Пиер Московиси, които отговарят съответно да бюджета на ЕС и за икономиката и финансите.

Московиси е остър критик на новото популистко италианско правителство, съставено от крайнодясната "Лига" на Салвини и лявото движение "5 звезди" с лидер вицепремиера Луиджи ди Майо. Френският комисар критикува проектобюджета на властта в Рим за догодина, в който съотношението на дефицита към БВП е утроено на 2,4 на сто от БВП в сравнение с плановете на предишното лявоцентристко правителство.

По-рано, коментирайки изяви на Салвини, Московиси беше казал, че в Италия се появяват малки "мусолинчета", сравнявайки вицепремиера с някогашния фашистки лидер на страната.

Запитан дали ще се кандидатира от името на популистите за председател на следващата Европейска комисия, Салвини отговори:

"Истина е, че приятели от различни европейски страни ме молят за това, предлагат ми го. Харесва ми, че виждат в мене точка на референтност, що се отнася за защитата на народите, дори и извън Италия. В този период на икономическа реформа, Европа, имигранти, нямах време и начин да преценя предложението. Май е още далече. Ще видим, мисля за това".

Салвини заяви, че в Русия "се чувства у дома си". Той бе там седмица преди посещение на министър-председателя Джузепе Конте, насрочено за 24 октомври.