Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На днешните общи избори във федералната провинция Бавария за парламент (Ландтаг) и съответно за правителство управляващият от 61 години Хрстиянсоциален съюз (ХСС) получи съкрушетелен удар.

Според първите прогнозни резултати на екзитполовете след затварянето на урните в 18 ч местно време (19 ч българско) бюлетина за ХСС са пуснали едва 35,4 на сто от участвалите във вота или с 12,3 на сто по-малко от вота преди 5 години.

Федералният парламент в Берлин – Бундестагът, се избира на четири години. Парламентите на 16-е федерални провинции – на пет години.

На второ място при днешните избори са зелените с 18,9 на сто подкрепа или плюс 9,8 на сто в сравнение с предишния вот. Следват ги "Свободни избиратели" - малка центристка партия, с 11,6 на сто от бюлетините.

Лидерите на баварските зелени Роберт Хабер (вляво) и Антон Хофрайтер празнуват успешното представяне на партията си в провинциалния парламент в Мюнхен.

Евроскептичната и крайнодясна партия Алтернатива за Германия е с 10,9 на сто подкрепа и за пръв път изпраща депутати в парламента в Мюнхен. За социалдемократите бюлетина са пуснали 9,5 на сто от участвалите във вота при 20,6 на сто през 2013 г. Либералите от Свободната демократическа партия събират 5 на сто подкрепа. Крайната левица Ди Линке остава извън парламента с едва 3,5 на сто от гласовете.

Гласоподавателите имаха избор меду 18 партии.

Към урните са се отправили 72 на сто от имащите право на глас 9,5 милиона души.

Парламентът в Мюнхен има 192 места, стабилно правителство трябва да има поне 97 депутати.

Според изборните резултати въпреки катастрофалния срив ХСС е най-голямата политическа сила и премиерът на Бавария ще е от тази партия. Големият въпрос е с коя политическа сила ще се коалира. Изключен е само един вариант – с Алтернатива за Германия.

В първо изявление премиерът на Бавария Маркус Зьодер призна поражението на своя Християнсоциален съюз. Засега мълчание пази партийният лидер Хорст Зеехофер, който е и федерален вътрешен министър в широката коалиция в Берлин с канцлерка Ангела Меркел.

Вече се чуват гласове, че точно неговата погрешна политика като вътрешен министър и партиен лидер е довела до провал на ХСС на днешния вот в Бавария. Дали Зеехофер ще подаде оставка, предстои да видим. Според наблюдатели той няма да предприеме подобна стъпка доброволно, тъй като се е вкопчил във властта. Но може да бъде принуден да се оттегли от политиката.

По-точни резултати от вота се очакват около полунощ. Практиката обаче показва, че грешката от предварително оповестените от екзитполовоте резултати и ЦИК е между 1 и 1,5 на сто. Това ще рече, че не могат да се очакват сериозни промени в процентите.

Ключови думи

Коментари

:)

"За социалдемократите бюлетина са пуснали 9,5 на сто от участвалите във вота при 20,6 на сто през 2013 г." !!! Което праща заглавия като горното директно в коша.

Хм

"Следват ги "Свободни избиратели" - малка центристка партия, с 11,6 на сто от бюлетините." срещу "Независимите консерватори - Свободните избиратели на Бавария, взимат 11,5 процента" http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1887253

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.