Риядската борса отбеляза спад от над 6,8 на сто, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши страната със "сериозно наказание" заради изчезването на журналиста Джамал Кашоги, сътрудничил на в. "Вашингтон таймс", предадоха Асошиейтед прес и ДПА.


Индексът TASI отбеляза сериозен спад с над 500 пункта в началото на първия работен ден за седмицата, достигайки равнище от 7109 пункта, отбелязва ДПА. Той вече спадна с 3 на сто в четвъртък след коментари на президента на САЩ Доналд Тръмп за Федералния резерв, припомня Франс прес.


В интервю за "60 минути" по телевизия Си Би Ес Тръмп заяви, че "ще стигнем до дъното на това и ще има сурово наказание".

Според турски представители на 2 октомври саудитски агенти са убили Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Кралството определи обвиненията като неоснователни, но не показа доказателства, че журналистът е напуснал сградата на консулството, припомня АП.

 

Рияд предупреждава, че ще реагира

 
Саудитска Арабия предупреди, че ще реагира на евентуални икономически санкции от други държави заради случая с Кашоги, съобщи държавната агенция СПА, цитирайки официален източник, предаде Ройтерс.
 
Саудитската икономика играе влиятелна и жизненоважна роля в световната икономика и ще реагира на всяка мярка срещу себе си с още по-мащабни ответни мерки, заяви източникът.
 
"Кралството отхвърля всякакви заплахи и опити да му се навреди, било то чрез заплахи за налагане на икономически санкции, политически натиск или повтаряне на лъжливи обвинения", каза източникът.
 
Според турски представители на 2 октомври саудитски агенти са убили Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Кралството определи обвиненията като неоснователни, но не показа доказателства, че журналистът е напуснал сградата на консулството.
 
БТА