Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Близо половината от българите предпочитат зимното часово време да бъде прието като постоянно в България, показват данните от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп". То е проведено сред 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда в 92 населени места в периода 28 септември - 5 октомври.

Около 48% от участвалите в изследването (47.7%) предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време. 32% от българите искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Според социолозите профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора.

Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор, тъй като въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен, казват от "Екзакта".

На 4 юли Европейската комисия започна социологическо допитване по въпроса, което приключи на 16 август. Над 4.6 млн. души взеха участие в него, като повече от 80 процента от европейците се обявиха за премахването на смяната на времето всяка пролет и есен. На 12 септември ЕК предложи прекратяване на сезонната промяна и остави решението за това на всяка от страните членки на ЕС.

Българите могат да гласуват на правителствения портал до полунощ днес, когато изтича срокът.

Отговорите от анкетата ще бъдат обобщени в национална позиция, която ще бъде представена на ЕС до края на март 2019 г. Ако Европейският парламент подкрепи предложението, последната задължителна сезонна промяна на часа в ЕС ще бъде на 31 март 2019 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.