Турските власти проучват записи от пътни камери и издирват черен ван, за който се предполага, че е пренасял тялото на изчезналия журналист Джамал Кашоги, пише днес британският "Гардиън".

От камерите за сигурност на Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул се вижда как Кашоги влиза в сградата на мисията. Два часа по-късно мистериозният ван напуска периметъра в конвой от общо шест коли. Според специалисти превозното средство е собственост на екип от саудитски наемни убийци.

Междувременно турските власти съобщиха, че са получили разрешение от Саудитска Арабия да претърсят помещенията на нейното консулство в Истанбул.

Измина седмица от изчезването на журналиста, който бе върл критик на младия престолонаследник на Саудитска Арабия - Мохамед бин Салман. Кашоги прекара почти година в САЩ, откъдето публикуваше критични статии за династията в "Уошингтън Поуст".   

Турция разполага с развита система за наблюдение по пътищата, която често се използва за разкриването на престъпления. Изчезването на Кашоги шокира обществеността в държавата и провокира някои от членовете на правителството да отправят остри коментари по адрес на Саудитска Арабия.

Традиционно Анкара и Рияд се опитват да избягват публичните разпри, въпреки че си съперничат за надмощие в региона. Затова турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе много по-умерен и подчерта необходимостта за по-ясен отговор от страна на Саудитска Арабия.

"Трябва да получим отговори от това разследване възможно най-скоро", каза Ердоган по време на посещение в Унгария. "Представителите на консулството не могат да се измъкнат с отговора: "Той напусна сградата".

Доказано е, че миналия вторник два самолета на Саудитска Арабия кацат на истанбулското летище "Ататюрк". По-късно го напускат поотделно, часове след като Кашоги е последно забелязан. Рияд настоява, че няма нищо общо с изчезването на Кашоги. Признава, че "мисия за сигурност" е била изпратена до Истанбул, но не обосновава причината за пътуването.

Турските следователи са намекнали, че знаят повече по случилото се, отколкото издават. Очаква се Ердоган да втвърди тона си през следващите няколко дни, при отказ на Рияд да даде по-ясно обяснение за изчезването на журналиста.

Призиви за прозрачност и обяснение идват и от САЩ, Великобритания и Франция.

След шест дни мълчание по темата на администрацията на президента Доналд Тръмп държавният секретар Майк Помпео направи изявление, че американски дипломати са обсъждали проблема с колеги от Рияд.

"Призоваваме правителството на Саудитска Арабия да подкрепи обстойно разследване на изчезването господин Кашоги и да бъде готово да разкрие резултата от това разследване", добави Помпео.

Няколко часа по-късно вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че е "много притеснен" и подчерта, че "свободният свят заслужава да получи отговори".

Тръмп, близък съюзник на Саудитска Арабия, който веднъж обеща да стои настрана от вътрешните работи на страната, отправи много сдържани послания. Пред репортери той заяви, че е "загрижен" за "някои много лоши истории". Същевременно зетят Тръмп - Джаред Кушнър, който е и един от съветниците му, поддържа близки отношения със Салман.

Представител на британското външно министерство настоя за бързо разрешаване на случая.

"Това са много тежки обвинения. Наясно сме с последната информация и работим усилено да установим фактите, включително и с правителството на Саудитска Арабия", заяви той.

Случилото се поставя Обединеното кралство в неловко положение, тъй като държавата поддържа приятелски отношения както с Турция, така и със Саудитска Арабия. Външното министерство рискува да бъде обвинено в двуличие, ако бъде безлично спрямо убийството на Кашоги. Това се дължи на бурната му реакция против опита за покушение от страна на Русия срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Същевременно Салман демонстрира, като се отказа от инвестиционните си планове в Канада, че не приема добре критики срещу режима си, особено когато става въпрос за опазването на правата на човека.

Позицията на Франция бе лаконично изразена с призива да се потърси обяснение за изчезването на "успял и признат" журналист като Кашоги.