Политическа група 5 (ПГ5) внесе доклад в деловодството на Столична община (СО), с който се иска произвеждането на местен референдум за плановете на управляващото мнозинство за изграждане на инсталация за изгарянето на RDF гориво. Под искането са се подписали общо 15 общински съветници "от целия опозиционен спектър", обявиха Светослав Витков, Венци Мицов, Иван Велков и Симеон Славчев от (ПГ5).

Както Клуб Z писа, през март общината обяви, че ще вземе заем от 67 милиона евро за изграждане на инсинератора за горене на отпадъци в ТЕЦ-София. Става въпрос за инсталацията за оползотворяване на RDF отпадък (производство на твърдо гориво от боклук, или т.нар. RDF - Refuse Derived Fuel). 

Проектът ще струва общо 157 млн. евро, от които ЕС и държавният бюджет осигуряват 91 млн. евро. Ще помогне за захранване на 30 000 домакинства с електричество и 40 000 домакинства с топлоенергия, посочват от СО. Построяването на инсталацията за преработка на боклук ще продължи 36 месеца, а след това ще обработва 180 хиляди тона RDF годишно. 

Противниците на проекта твърдят, че избраната технология е морално и екологично остаряла и крие риск от допълнително замърсяване с фини прахови частици на и без това "чистият" въздух в столицата. Критики имаше и за начина, по който от СО проведоха общественото обсъждане - заради липса на пълната документация в интернет. 

Опозиционен спектър

"Докладът е подписан от общо 15 общински съветници от "целия опозиционен спектър" и е с искане за провеждане на референдум за влагането на над 300 милиона лева за една не особено уимна идея - остаряла технология за изгаряне на отпадъци - нещо, което в световен план е последната възможна интелигентна схема за управление на отпадъците. Проект, стартирал преди 10 години вероятно с добри намерения, вече е остарял и трябва да бъде преосмислен", посочи днес Иван Велков, зам.-председател на СОС от "Зелените". 

"Докладът ни е опит за призоваване на здравния разум и връщане в полето на смисления разговор", допълни той.

По думите на Симеон Славчев "липсва информация за гражданите, както и обществен и политически консенсус". 

Според Венци Мицов чрез разяснителната кампания, която съпътства референдумите, ще даде възможност за широка дискусия и до информиран избор за столичани.

"Ние никак не сме убедени, че решението беше взето прозрачно, никак не сме убедени, че имаше консенсус", допълни Мицов

А Витков уточни:

"Това е надпартийно, това е обществена кауза. Ще побързат да ни пришият към БСП, ще се опитат да ни изкарат лобисти. Но искам да кажа, че това е принципно решение. Нито сме ГЕРБ податливи, нито сме БСП податливи. Ние сме straight (праволинейни, в случая).

Според общинските съветници от ГЕРБ обаче нямало друг вариант за инсталация. Оттам посочват, че ЕК финансира само доказани технологии, като изгарянето на RDF отпадъка - въпреки че може да има и нови технологии. Ползването на RDF гориво ще икономиса 10% от природния газ на "Топлофикация София". Т.е. инсталацията няма да изгаря природен газ, а това алтернативно гориво.

Консумираният природен газ ще бъде с 65 милиона куб. м годишно по-малко - изграждането на тази инсталация ще доведе до по-ниски емисии и на въглеродни оксиди с 87,2т/годишно и азотни оксиди с 46,4 т/годишно, твърди зам.-председателят на СОС от ГЕРБ Николай Стойнев.

Според закона за прякото участие на гражданите в управлението, по-познат като закон за референдумите, такъв може да бъде иницииран от поне 1/5 от общинските съветници. Но Общинският съвет може и да не приеме предложението за произвеждане на референдума.