Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Шапката" на държавната енергетика - Българският енергиен холдинг (БЕХ), увеличи с още 50 милиона евро третата си емисия еврооблигации, листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin) и на Българската фондова борса. Така облигациите на БЕХ, който обединява държавните енергийни дружества, стигнаха 600 млн. евро при годишен лихвен процент от 3.5% и падеж от 7 години.

Общите задължения на холдинга по облигационни заеми надминаха 3 милиарда лева. Други 2 милиарда му дължат част от енергийните дружества, които БЕХ обединява и на които е отпуснал безлихвени заеми.

С други 100 милиона лева БЕХ изкупи дълг на столичната топлофикация, най-големият консуматор на природен газ в България. Това бе шестата по ред покупка на дълг от страна на БЕХ.

С настоящото увеличение от 50 милиона евро БЕХ е постигнал планирания размер на облигационната емисия и не предвижда повече увеличения. В съобщението на компанията се посочва, че "БЕХ запазва същите конкурентни ценови условия и срочност, което ще позволи на компанията да разпредели своите лихвени разходи по-ефективно и за по-дълъг период от време".

Държавният холдинг казва, че ще използва приходите от емисията за "общи корпоративни цели", но не пояснява за какво точно.

През юни БЕХ пусна емисия за 400 млн. евро, за да рефинансира първия си облигационен заем. Емисията дългови книжа беше пусната през ноември 2013 г. и бе за 500 млн. евро. Целта беше да се погаси дълг на Националната електрическа компания (НЕК) по заем, изтеглен от кабинета на тройната коалиция за строеж на АЕЦ "Белене", но почти изцяло изхарчен за "Цанков камък".

Месец по-късно - през юли, БЕХ увеличи размера на емисията си със 150 млн. евро.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.