СИМОНА  РУСЕВА

БЕРЛИН - Къде е разрушеният монумент на Ленин? Къде е заровена 3,5-тонната глава от гранит на вожда на световния пролетариат? 

Този въпрос без отговор буни германски граждани и политици.

През пролетта на идната година в германската столица се открива голяма постоянна изложба “Разбулено. Берлин и неговите паметници” с монументи и бюстове на видни политици от различните епохи. 

Крайната левица настоява място в експозицията да намери и гранитната глава от 19-метровия монумент на Ленин. Той е открит на 19 април 1970 г. в източноберлинския квартал “Фридрихсхайн”. След обединението на Германия разрушаването му започва през ноември 1991 г., трае три месеца и струва 100 000 западни марки. Паметникът е разбит на 129 отломки, но главата е запазена. Всичко се заравя в гората край отдалечения квартал “Кьопеник”.

Паметникът на Ленин гордо се извисяваше в Берлин по времето когато в подножието му "летяха" трабанти.

Главата и отломките веднъж бяха намерени. Това стана преди 20 години.

През 1994 г. младият тогава американски документалист Рик Минич е решен да снима флима “Книгата на Ленин”. Трябва му 3,5-тонната гранитната глава на вожда. Той и екипът му копаят и ровят из гората на “Кьопеник”, след три дни я намират. Американецът снима документалния филм, главата отново е заровена.

Сега Минч, който отдавна се е преселил в Берлин, се е амбицирал пак да я намери.

“Природата се е променила толкова много, че не мога да открия мястото. Преди там имаше храсталаци, сега е огромна гора”, жалва се пред “Берлинер цайтунг” 46-годишният документалист.

Той негодува и от “безхаберието на берлинския Сенат” заради решението му от миналата седмица главата на Ленин да няма място сред експозицията от паметници. Не се знаело къде точно са заровени останките от монумента. Нужно било проучване, после трудни изкопни работи. Всичко това струвало пари и време.

Срещу подобна позиция се изправиха не само политици от крайната левица, но и много учени, сред които и директорът на Музея за германска история Александер Кох.

“Аргументацията на Сената за решението му е безпочвена, това е само оправдание. Не знаел бил къде лежи Ленин? В Германия всичко се документира до най-малката подробност. Непременно и в този случай има документи”, казва амариканецът Минич и се заканва: “Ще намеря главата, за да престане Сенатът да твърди, че никой не знаел къде е зарит Ленин.” Е, не точно Ленин, а монументът.

Минич има особено отношение към Владимир Илич. През 1989 г. той обикаля Съветския съюз и редица държави от тогавашния социалистически лагер. Искал да види какво има зад желязната завеса. А и в училище му набивали в главата антисъветска пропаганда.

Изумен бил колко много паметници на Ленин има. Такова чудо не бил виждал в родните Щати. Там пред всеки дом се веел националният флаг, но не и монументи в цялата страна на един и същ човек. 

През 1990 г. той пристигнал в Берлин с узряла идея – да снима документален филм, посветен на паметниците на Ленин в соцстраните.

Сега Рик Минич е решил да снима втора част – 20 години по-късно. И е сигурен, че отново ще изкопае гранитната глава на Ленин.