Камиони от руския хуманитарен конвой влязоха днес в Украйна, без да спазят условията и придружени от сепаратисти вместо от служители на Червения кръст, предаде Ройтерс.

Поради това Киев обвини Москва в пряко нахлуване.

Близо 70 тежкотоварни автомобила са прекосили руско-украинската граница в посока Луганск, твърдят очевидци. По информация на руски медии броят им е 63. Машините преминали граничния пункт между градчетата Донецк в Русия и Изварино в Украйна.

"Русия реши да действа, без повече да чака, всички оправдания са изчерпани. Повече не можем да търпим това безобразие, тези лъжи на Киев и отказа за постигане на споразумение", се казва в изявление на външното министерство в Москва.

Жители на Украйна приветствали конвоя.  Те държали плакати с надписи „Благодаря!” и „Майка Русия няма да ни остави в беда”, както и георгиевски лентички и руския флаг.

От руското МВнР обясняват, че са дадени всички необходими гаранции за сигурност при преминаването на хуманитарния конвой. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) също официално признал гаранциите, а маршрутите за доставка били известни и проверени от мисията на организацията.

От Москва изразяват готовност колоната да бъде съпровождана от сътрудници на МКЧК, които след това да участват и в разпределението на хуманитарните пратки. В акцията ще могат да участват и представители на Руския Червен кръст.

"Казваме, че това е пряко нашествие. Става дума за военни автомобили под циничното прикритие на Червения кръст", заяви председателят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко, цитиран от агенция УНИАН.

Според него колоната има три цели. Първата е превозване на артилерийски установки. Втората е превоз на оръжие и боеприпаси за терористите, както Украйна нарича проруските сепаратисти. Третата цел е да бъдат скрити от роднините телата на убитите, за да не разберат близките им къде и как са загинали.