Един на всеки 10 обществени обекта у нас е достъпен за хората с увреждания, съобщи днес Петър Кичашки от Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Институтицията представи резултатите си от кампанията "Достъпна България" - за шест месеца са проверени повече от 500 сгради.

Най-големите нарушители са банки, застрахователни дружества, телекоми, доставчици на комунални услуги, аптеки, пощенски станции, държавни и общински институции. 

Масов е проблемът с недостъпната среда. България има системен, дълбок, голям проблем с достъпната среда. И не можем да кажем, че той е по-засилен в Русе, или по-слаб в Сливен. Става въпрос за систематично дългогодишно натрупване в цялата страна, коментира Кичашки по БНР.

Повечето преписки са все още в производство, затова няма статистика за броя на наложените глоби. 

"В кампанията ползваме и моркова, и тоягата. Когато обектът изгради достъпност, ще връчваме сертификати. търсим мирно решение на казуса. Когато обаче обект откаже да изгради достъпност, а реално има възможността да го направи, въобще не се притесняваме да използваме и тоягата", подчерта Кичашки. 

"Достъпът не се решава, защото не виждаме хората с увреждания на улицата, а не ги виждаме на улицата, в кафенето или на работното място, защото те не могат да излязат от вкъщи, тоест получава се един затворен омагьосан кръг... Впрочем, казвам го като човек с увреждане - аз съм инвалид на количка, много е лесно да забравим проблемите на тази група от хора, когато не ги виждаме. Значителна част от българското общество предпочита да не мисли по тези въпроси, защото изводите, които мислите по тези въпроси пораждат, са изключително неблагоприятни". 

Кампанията на КЗД "Достъпна България" започна на 3 декември м.г. и до края септември са открити само 60 изрядни сгради, които ще бъдат сертифицирани и още близо 500, срещу чиито собственици Комисията се е самосезирала.

Челно място в класацията на нарушителите държат банките и застрахователните дружества - 165 сгради, държавата и общинската власт - 149, както и мобилните оператори - 89. Следват ги аптеки, пощенски станции - 75.