Украйна ще строи военна база на Азовско море и е изпратила допълнителни въоръжени сили в района, за да противодейства на засилващата се руска заплаха. Това съобщи Виктор Муженко, шефът на украинските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс. 

Според него, подкрепяните от Москва сепаратисти в отцепническия район Донбас са преминали от прикрити бойни действия към укрепване на военните си позиции по границите на Украйна и към открито агресивни действия срещу кораби, плаващи към украинските пристанища.

"Всички действия, които предприемаме в района на Азовско море, са елементи от укрепването на нашето присъствие там за адекватен отговор на евентуални руски провокации", каза Муженко, цитиран от Ройтерс. 

Той добави, че Украйна вече е разположила въздушни, сухопътни, военноморски и артилерийски сили в района. Той отхвърли предположенията, че украински военни кораби може да съпровождат търговски съдове през морето, за да предотвратят спирането им от руски кораби. 

Азовско море е стратегически ръкав от Черно море, чиито брегове са поделени между Русия и Украйна. Тази година напрежението по разделителната линия рязко се засили. Киев твърди, че Москва пречи на много от плавателните съдове да достигат украинските пристанища чрез фалшиви проверки и задържания.  Вашингтон също призова Русия да спре "да тормози" eкипажи на кораби и достави на Украйна американски патрулни катери. В отговор Москва обвини Украйна, че може да се опита да блокира анексията на Крим. 

Преди няколко дни говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза на пресконференция в Москва, че проверките, които Русия извършва на кораби в района, имат за цел да гарантират сигурността в Азовско море и Керченския проток и не противоречат на международното право в тази зона на международно корабоплаване. 

Муженко говори пред Ройтерс на борда на военен самолет, връщащ се от остров по украинското крайбрежие през последния ден от петдневните военни учения в различни части на Украйна, включително край границата с Унгария. Това предизвика отрицателна реакция от Будапеща, тъй като двете страни са в остър спор заради ограниченията на Киев върху използването на унгарски език в Украйна и издаването на унгарски паспорти на етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна. 

Муженко отрече тези учения да са демонстрация на сила към Унгария и поясни, че те имат за цел да предотвратят риска Русия да атакува Украйна от запад.