Германската полиция арестува днес шестима мъже, заподозрени в създаване на крайнодясна организация, нападала чужденци в източния град Кемниц и планирала атаки срещу политици и държавни служители, предаде Ройтерс, като се позова на федералната прокуратура.

Стотина полицаи, подкрепени от специални части, задържаха заподозрените на възраст 28 и 30 години въз основа на съдебни заповеди, издадени от федералния съд на 28 септември.

Мъжете са обвинени в създаване на организацията "Революция Кемниц", наречена на името на града, където през август германец беше убит с нож, а престъплението, за което са обвинени мигранти, предизвика най-големите изблици на крайнодясно насилие в Германия от десетилетия.

"Въз основа на информацията, която имаме до момента, заподозрените са представители на общността на хулигани, бръснати глави и неонацисти в района на Кемниц и се смятат за водещи фигури на крайнодесните в Саксония", казаха прокурори.

Групата планирала нападение срещу високопоставени държавни служители и политици, посочиха обвинителите и уточниха, че в процеса на по-нататъшно разследване са били открити "материални доказателства, че организацията е преследвала терористични цели".

Крайнодясното насилие в Кемниц, където през август бръснати глави преследваха безмилостно мигранти и отдаваха хитлеристки поздрав, изложи на показ дълбоките разногласия в Германия по повод решението на канцлера Ангела Меркел от 2015 г. да приеме почти един милион кандидати за убежище, предимно мюсюлмани.

Събитията в Кемниц обтегнаха отношенията и в коалиционното правителство на Меркел.

Консерваторите на канцлера и по-малкият партньор в коалицията, социалдемократите, не можаха да се договорят как да се процедира с ръководителя на агенцията за вътрешно разузнаване Ханс Георг Маасен, който постави под въпрос автентичността на видеоматериал, показващ как бръснати глави преследват мигранти, и беше обвинен в прикрити крайнодесни възгледи.

Миналия месец партньорите в управляващата коалиция се споразумяха да прехвърлят Маасен във вътрешното министерство, за да се сложи точка на спора, който почти свали тяхното правителство, сформирано само половин година по-рано.

Седми заподозрян, за когото се смята, че е лидерът на групата "Революция Кемниц", беше задържан на 14 септември по обвинения в заплаха за обществения ред. Не се съобщава дали неговият арест е довел до разкриването на организацията и днешната операция.

Всичките седем членове на "престъпната организация" ще се явят пред съдия, който ще определи дали да останат в предварителен арест или ще им наложи други мерки за неотклонение.

БТА