Влиянието на германската канцлерка Ангела Меркел в нейната партия спада, заяви пред „Политико“ еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

„Това е нормално, песента й е изпята“, каза той.

Йотингер е сред водещите членове на Християндемократическия съюз (ХДС) – партията на Меркел, която е първа политическа сила в Германия от 2005 г. насам. Преди година тя спечели за четвърти път поред парламентарните избори. В три от мандатите си обаче ХДС управлява в широка коалиция със социалдемократите.

Гюнтер Йотингер. Снимка Европейска комисия

Йотингер използва израза lame duck. Така на английски език са наричани политици, които са в края на мандата си, като вече е избран техен наследник. Изразът означава също „несретник“.

Последното поражение на Меркел обаче не означава край на нейната епоха, допълва Йотингер.

Той има предвид отказа на депутатите от ХДС и от сестринската партия Христиансоциален съюз (ХСС) да преизберат във вторник Фолкер Каудер за лидер на парламентарната им група. Меркел бе твърдо за Каудер.

Самият Йотингер очаква Меркел да бъде избрана без никаква опозиция за лидер на ХДС за срок от още 2 години през декември. Еврокомисарят е за този вариант. Той очаква също така канцлерката да довърши мандата си.

„Жан-Клод Юнкер разговаря с Меркел снощи и не остана с усещането, че говори с човек, чиято песен е изпята“, каза днес говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас, помолен да коментира думите на Гюнтер Йотингер.

Той допълни, че председателят на ЕК очаква дългогодишно тясно сътрудничество с германската канцлерка. Което веднага предизвика журналистически въпрос дали Юнкер не се отмята от думите си, че няма намерение да се кандидатира отново за поста. Схинас обаче заяви, че няма такова нещо.