Стотици румънски магистрати организираха вчера мълчалив протест в Букурещ в подкрепа на независимостта на съдебната власт след поредица от законодателни промени, направени от управляващите социалдемократи, предаде Ройтерс.

Откакто дойде на власт миналата година, левицата започна съдебни реформи, чиято цел беше да декриминализира някои деяния, свързани с корупция. Няколко висши представители на партията, включително лидерът й Ливиу Драгня, са следствени или подсъдими за корупция.

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер издейства уволнението на главната антикорупционна  прокурорка Лаура Кодруца Кьовеши по-рано тази година и сега е взел на прицел главния прокурор.

Промените на социалдемократите предизвикаха загриженост за върховенството на закона от страна на Европейската комисия,  която наблюдава правосъдието на Румъния както българското, от Държавния департамент на САЩ и от хиляди магистрати. Освен това те предизвикаха най-големите от десетилетия улични протести в Румъния. 

В неделя магистратите застанаха на стълбището пред румънския Апелативен съд с лозунги: "За независимо правосъдие".

"Независимостта на съдиите и прокурорите не е тяхна привилегия или лично правомощие, но необходимост да се гарантира, че правосъдието чрез институциите си е способно да изпълнява предназначението си", заяви главният прокурор Аугустин Лазар.

Съдиите и прокурорите протестираха срещу промени в Наказателния кодекс в подкрепа на главния прокурор и призоваха законодателите да се обърнат за мнение към Венецианската комисия, консултативен орган на Съвета на Европа.

Те излязоха на два подобни протеста в предишните месеци.

Румънският Конституционен съд ще разгледа днес възражения срещу промените в Наказателния кодекс, внесени от опозицията. Венецианската комисия се очаква да излезе със становище в средата на октомври.

Ройтерс отбелязва, че безпокойствата за върховенството на закона в Румъния следват подобни проблеми в Полша и Унгария, където правителствата са под натиск от ЕС за спазването на демократичните стандарти.