Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Антикремълският активист Пьотр Верзилов е изгубил зрението, слуха и способността си да ходи, съобщиха негови близки късно снощи, след като издателят на уебсайт, свързан с протестната група "Пуси райът", пристигна на лечение в Германия в събота.

Съпругата на тридесетгодишния Верзилов Нежда Толоконникова, която е част от "Пуси райът", каза в интервю пред "Билд", че подозира, че той е бил отровен. Във вторник Верзилов е получил припадък в линейка на път към болница в Москва, след като се е явил в съда по дело срещу него. 

 Пьотр Верзилов.

В събота медицински самолет е транпортирал до Берлин Верзилов, който има и канадско гражданство. Снимка, направена след приземяването на летище Шьонефелд, го показва на носилка със затворени очи.

"Смятам, че той е отровен умишлено и че това е опит да го сплашат, или да го убият", каза Толоконникова, цитирана от германския всекидневник.

"Той е по-добре сега, всичко е окей. Лекарите тук с страхотни", е казала на Ройтерс друга членка на Пуси райът" - Вероника Никулшина, по телефона от стаята на Верзилов в берлинската болница "Шарите".

Канадското правителство заяви, че следи случая отблизо и търси повече информация.

"Канада е загрижена за положението на канадския гражданин Пьотр Верзилов. Наши представители бяха във връзка със семейството на г-н Верзилов и са готови да осигурят по-нататъшна консулска помощ", е казал канадски говорител, цитиран от Ройтерс.

Германското външно министерство е отказало коментар пред агенцията.

Верзилов е издател на Медиазона, руски новинарски уебсайт, който се занимава преди всичко с нарушения на човешките права от руската правораздавателна система. Той организира демострация на три съмишленички на "Пуси райът", които през юли нахлуха на терена на финала на Световното първентство по футбол в Москва.

"Пуси райът" станаха известни през 2012 година, когато организириха протест срещу президента Владимир Путин в московска катедрала. Оттогава групата е символ на антикремълските протести.

Коментари

Метанол!

Който го пие... става така!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

И ЩО ПРОПУСКАТЕ ТАКА!!!

Та той "защищаваше" и един друг руски "десидент".. Дето си закова оная работа на Червения площад и запали вратата на Лубянка... В протест и критика срещу Путин.. Пък после го пуснаха да си емигрира в Париж... А там взе, че взе и запали вратата на Националната банка на Франция. Ама франсетата взеха, че го затвориха в лудницата.. И настана тишина - протест и защита от Медиазоната повече не му осигуряваха.. И почти една година се седя "десидента" във френска затворническа лудница.. Преди месец май го пуснаха оттам.. А иначе - колегата е прав.. Симптомите са същите.. Описани и в нашичките медии - 30.12.2015 г. - "Четирима умряха в Якоруда от ракия менте и трима берат душа в болницата. И без специална експертиза се разбира, че е от метилов ялкохол"

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.