Кметът на Лондон Садик Кан призова за насрочването на нов референдум за членството на Великобритания в ЕС, като заяви, че подкрепя движението "Вотът на народа" (People's Vote), предаде Ройтерс. 
Обединеното кралство трябва да напусне съюза на 29 март догодина, но планът на премиера Тереза Мей за "Брекзи" още не е одобрен, а депутати и лидери от синдикатите и бизнеса все повече настояват окончателното решение за споразумението с Брюксел да вземат британците. Мей обаче отхвърля идеята за ново допитване и очаква сделката да бъде одобрена от Камарата на общините. 
Призивът на видния лейбърист Кан, изложен в негова статия във вестник "Обзървър", поставя под натиск лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, също да подкрепи идеята за референдума. След седмица лейбъристите имат годишна партийна конференция. 
Садик Кан обвинява правителството на консерваторите за начина по който води преговорите по "Брекзит" и твърди, че заплахите за жизнения стандарт, икономиката и заетостта са прекалено големи, за да не бъде дадена думата на избирателите, пише БТА.

Сред обществото на Острова успоредно с желанието за втори вот за "Брекзит" расте и мерака за създаването на нова партия. Почти половината гласоподаватели биха гласували за нова партия във Великобритания, съобщава британският седмичник "Обзървър". Според ново проучване малко над една трета (35%) заявяват, че се чувстват непредставени от съществуващите основни партии. Това предполага наличието на терен за нова партия, след като и консерваторите и лейбъристите страдат от продължителни вътрешни конфликти.

Въпреки че има редовни разговори за нови партии и разделения, много от възможните привърженици се отказват заради трудностите при стартиране на нов проект поради особеностите на британската избирателна система. Проучването показва също, че почти половината гласоподаватели не виждат силно лидерство в двете основни партии, като 47% вярват, че Тереза Мей не е силен лидер и 49% мислят същото по отношение на Джереми Корбин.

Лидерът на либералдемократите сър Винсънт Кейбъл се опитва на този фон да препоръча своята партия като алтернатива на двете най-големи партии.

"Независимо дали виждате себе си като либерал, социалдемократ, прогресивен или центрист, тук има място за всички, особено когато се борим заедно с Брекзит", заявява той.

Въпреки трудностите, пред които някоя нова партия ще се изправи, идеите за създаване на нов политически проект не са изчезнали. Някои лейбъристки депутати са заявили, че ще погледнат отново на идеята след Брекзит. Помолени да си представят, че утре се е формирала нова центристка партия, 42% от допитаните заявиха, че вероятно ще гласуват за нея на бъдещите общи избори, пише "Фокус".