Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейският парламент призна проблемът с двойното качество на храните в ЕС и вече има препоръки, похвалиха се на брифинг в парламента депутати от БСП.

"Социалистите успяхме да убедим нашите западни колеги колко е важно на единния пазар потребителите да се третират по един и същи начин, независимо дали са от Западна, Централна или Източна Европа", заяви червеният евродепутат Момчил Неков.

Вчера ЕП призна, че има разлики между качеството на номинално едни и същи продукти в различни европейски държави, и обяви това за нелоялна търговска практика, която да се наказва с 4% от годишния оборот на компаниите, които злоупотребяват.

Българите от 11 години пътуват в Европа и не са толкова наивни, каза още червеният евродепутат. И обясни, че до догодина ще приключат пазарните анализи и ще се създаде и контролен орган, който да следи нарушенията.

"Премахването на Европа на две скорости чрез премахването на двойния стандарт на храните е една първа важна стъпка", добави Неков.

В България обаче също са нужни законови промени и затова от левицата внасят законопроект за промени в Закона за храните.

"За всички продукти, които са на българския пазар и са произведени извън страната, ще се изисква сертификат за съответствие. Той трябва да гарантира качеството на прод9укта - съставките, които се влагат, да отговарят на съответната търговска марка, който се произвежда в същата страна", обясни депутатката Светла Бъчварова.

Тези сертификати ще бъдат включени в база данни за международен обмен, така че да може да гарантира на всеки гражданни на ЕС, че се спазват едни и същи продукти. 

За българските производители такъв сертификат няма да се изисква, тъй като те могат да бъдат проверявани на място от родните регулатори.

"Предлагаме и санкции, които касаят и юридически, и физически лица, така че в прамките на 6 месеца до година да дисциплинираме пазара, така че всеки да знае, че има контрол", обяви червената депутатка.

Санкциите започват от 20 000 лв за физически лица и двойно повече за юридически.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.