Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двама журналисти, единият от които от разследващия сайт "Биволъ", са били арестувани по време на работа. От полицията отказват всякаква информация.

Това съобщи Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), след като е получила множество сигнали.

"Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областната дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП-Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", написаха от АЕЖ в страницата си във фейсбук.

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая.

"Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото", категорични са от АЕЖ. 

Засега информацията не е потвърдена от институциите. Но от "Биволъ" също я съобщават с категоричност. Ето какво разказват:

"Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотребите с обществени средства"Заедно срещу завладяването на държавата" и за #ДжиПиГейт."

Колегите ни са отведени в ОДП-Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с. Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ-Радомир, РПУ-Перник и ОДП-Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.

Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП-Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти! Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! Скандалът е колосален!

МВР охранява унищожаването на документи, доказващи чудовищна корупция, засягаща най-високите етажи на властта, ограбващи обществото в комбина с олигархичната мафиотска структура!! Всъщност МВР откровено се легитимира като бухалкаджийска банда на Мафията!

Последния пост на Стоянов в профила му във фейсбук е от Сапарева баня, където е правел разследване за това как се строят пътища у нас."

Клуб Z също се свърза с Областната дирекция на МВР в Перник. От централата ни прехвърлиха към пресцентъра, но там никой не отговаря на телефона.

От пресцентъра в София обаче индиректно потвърдиха, че такъв случай има, като помолиха за малко отсрочка при даването на информация, докато изяснят с колегите си в Перник какво точно е станало.

Очаквайте подробности.

Коментари

 's picture

Ivan Mirchev

Милиционери

Мълчат милиционерите, тупат топката, прехвърлят и мотат журналистите, щото си напрягат мозъчните клетки да измислят нещо умно. Накрая ще им подхвърлят дрога или някаква тлъста сума и ще ги обвинят в престъпление. Друго освен евтина постановка не могат да спретнат.

Точно така, затова някакъв

Точно така, затова някакъв местен феодал, за когото работят местните полицайчета, много лесно може да бъде накован от София.

Трябва да се обърнат към

Трябва да се обърнат към външно, там Момичето ще им обърне внимание. Както и към унгарското посолство (румънският журналист ясно е унгарец). МВР е в разгащено състояние и първо няма нито един човек с английски, камо ли с унгарски или румънски.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.