Десните популисти настъпват в редица европейски държави, дори в Швеция, както показват резултатите от парламентарните избори, проведени вчера, на които те получиха 17,6 на сто подкрепа. Така те стават трета политическа сила след социалдемократите (28,4 на сто от бюлетините) и консерваторите (19,8 на сто). 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не крие тревогата си и предупреждава за последиците от настъплението на националистите:

"Национализмът никога не е решавал проблеми, а непрестанно е създавал нови."

В Брюксел Юнкер даде кратко интервю за германската новинарска агенция ДПА, но попадението в десетката е очевидно.

"Който се оттегли в националната си охлювна черупка, може да подозира виновни извън нея, но със сигурност не може да преодолява предизвикателства, тъй като му липсва цялостен поглед към света. Популистите търсят единствено изкупителни жертви", заявява Юнкер.

Според него големите въпроси в Европа като миграцията, сигурността и дигитализацията могат да бъдат решени единствено по пътя на единството. В крайна сметка само така държавите членки на Европейския съюз могат да прокарат националните си интереси.

"Вярвам, че това европейско прозрение ще се наложи и всички онези, които са радетели на едно бъдеще в мир и благоденствие, по време на предизборната битка по повод предстоящите европейските избори решително ще се възправят срещу популистите, вместо да ги следват", казва още Жан-Клод Юнкер пред ДПА.

Тази сряда председателят на Европейската комисия в това си качество ще държи последната си реч за състоянието на ЕС преди изборите за Европарламент през май идната година.

Дългогодишният премиер на Люксембург оглавява ЕК от 2014 г. Юнкер вече оповести, че през идната 2019 г. се оттегля като председател на ЕК. Кандидидатурата си за поста вече обяви германският политик от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Манфред Вебер (46 г.), който от 2014 г. е председател на парламентарната група на Еворпейската народна партия в Европейския парламент. 

Дали точно той ще оглави листата на ЕНП, ерго ще е кандидат на партията за шеф на ЕК, ще бъде решено на партиен конгрес в Хелзинки, насрочен за 7 и 8 ноември т. г.