Бизнесменът Миню Стайков остава в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд.

С мярка за неотклонение задържане под стража са и другите двама, арестувани заедно с алкохолния бос. Зад решетките остава шуреят на Стайков - Белун Хазърбасанов.

Също с най-тежката мярка е и синът на кмета на Карнобат – Иван Димитров, в чието помещение се е помещавала ударената от спецпрокуратурата, НСлС и ГДБОП и НАП фабрика за нелегални цигари.

Те бяха задържани след разбиването на фабрика за нелегални цигари в Карнобат, а на място зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обобщи числото на нанесената щета на бюджета на 70 млн. лв.

Първоначално бяха арестувани 10 души, а обвинения бяха повдигнати на 8, сред които и Стайков. Те ще отговарят за участие в организирана престъпна група за пране на пари, данъчни измами и търговия с незаконни цигари.

Според съдията по делото може да се направи обосновано предположение за участието на Стайков в престъпната група. Също така имало доказателства, че той е създал условия и организация за извършване на данъчни престъпления, чрез регистриране на голям брой търговски дружества на свързани с него лица, които той реално контролира.

От документите по делото съдът установи още, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия Хазърбасанов към престъпната група. Той също контролирал търговски дружества, регистрирани на негово име и други лица, които евентуално са създадени с цел извършване на данъчни престъпления.

Опасност за укриване няма за никого от обвиняемите, каза още съдията.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев коментира пред журналисти, че все още се издирва с Европейска заповед за арест синът на Стайков, а други четири лица са обявени за общодържавно издирване. Той допълни, че все още обвинението не е готово с доказателства за това кой е бил ръководител на престъпната група. Кънев каза още, че прокуратурата очаква материали от партньорски служби за финансови потоци и други данни свързани с дейността на групата.

Същата участ сполетя само седмица по-рано семейство Маринела и Ветко Арабаджиеви, които са сватове със Стайков.