Руското военно министерство смята да построи в парк "Патриот" в Подмосковието главен храм на въоръжените сили на Русия.

Църквата трябва да символизира "духовността на руското воинство, вдигащо меч само за защита на своето Отечество", пише на официалната страница на проекта на сайта на Министерството на отбраната. Там е обявено и събирането на дарения за храма.

Храмът е проектиран в "монументален руско-византийски стил". Височината му с кръста ще достигне 95 метра, което ще го превърне в третата най-високата православна църква в света - след катедралата "Христов Спасител" (висока 103 метра) и катедралата "Свети Исаак" (височина 101.5 метра).

Общата площ на църквата ще достигне 11 000 квадратни метра и ще може да побере до 6000 души.

Планира се храмът да бъде построен до 2020 г. Строителството се предвижда да бъде финансирано чрез дарения, включително от военнослужещи, казва шефът на военно-политическия отдел на Министерството на отбраната Андрей Картаполов.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу предупреди, че събирането на пари от военните трябва да бъде доброволно. Според сайта на военното министерство от 1 август 2018 г. досега са дарени над 3.5 милиона рубли (около 44 339 евро) за изграждането на църквата.

Протодякон Андрей Кураев изразява съмнения, че енориашите ще дойдат в храма на Министерството на отбраната.

"Кой ще се моли там и как ще бъде поддържан този храм? В района няма хиляди енориаши за запълването му. Патриаршията (Руската Патриаршия - бел.р.) не може да поддържа катедралата "Христос Спасител". А това е също такъв огромен храм, при това не в центъра на града, а извън него... Това не може да се нарече храм, а музей", казва Кураев пред  РБК Дейли.