“Историята на клетия Дони” – под това заглавие кореспондентът на мюнхенския всекидневник в Ню Йорк “Зюддойче цайтунг” Торстен Денкер публикува историята на първородния син на президента на САЩ Доналд Тръмп - Доналд Тръмп-младши. Предлагаме ви публикацията с незначителни съкращения.

Доналд Тръмп-младши се ражда на 31 декември 1977 г. Баща му притискал съпругата си Ивана да роди до края на годината, за да ползва данъчни облекчения. Според Тръмп-младши баща му не го е казал сериозно. Майка му обаче го потвърждава. Лекари са предизвикали раждането на 31 декември.

Доналд с Доналд Тръмп-младши.

Веднага след раждането Доналд Тръмп отива на новогодишно забавление. Ивана посещава своя приятелка, която е в същата болница. Малкият Доналд, който е само на няколко часа, е оставен на грижите на медицински сестри.

Доналд-баща с Иванка, Доналд и Ерик.

Ивана Тръмп описва живота си и какво означава да отгледаш три деца в книгата си Raising Trump.

Ивана и Иванка.

Според думите й първородният син не е бил очакван с копнеж. Тя е настоявала той да бъде кръстен на баща си – Доналд. Съпругът й не намерил идеята за добра и казал:

“Не бива да го правиш. Какво ще стане, ако той се окаже непрокопсаник?”

Така започва историята на един човек, който през целия си живот напразно е копнял баща му да му засвидетелства уважение. Травмира го и раздялата на родителите му. Днес обаче се числи към най-кресливите и агресивни защитници на баща си.

Говори още по-объркано от баща си

Доналд Тръмп-младши, когото приятели и съратници го познават като аполитичен, днес е пламенен оратор по време на мероприятия на крайнодесни групировки. В сравнение с баща си той говори още по-зле, по-объркано, нажежава обстановката до краен предел.

Двамата Доналд.

От месеци пътува из страната, за да печели симпатии в полза на републиканците на предстоящите междинни избори наесен. Западна Вирджиния, Монтана, Флорида, Канзас, Мисури, Индиана, Северна Дакота – навсякъде, където живеят най-обикновени хора. Онези, които се чувстват предадени от Вашингтон. Иска да ги убеди и в социалните мрежи, че истинският спасител на Америка е татко Тръмп. Ругае срещу “слабоумната политическа коректност”, срещу леви, срещу Хилъри Клинтън, срещу всички и всеки, който дава и най-малкия знак, че е срещу баща му.

По време на предизборни мероприятия консервативният активист Чарли Кърк десетки пъти е придружавал Дон, както приближените му го наричат. Бил е въодушевен от пламенността на оратора. Виждал е как е скачал върху маси, за да говори на присъстващите. Още през 2016 г. Тръмп-младши е допринесъл за избора на баща му за президент далеч повече, отколкото мнозина смятат. Много негови фенове му казвали:

“Само заради теб ще гласувам за баща ти.”

Щом се появи, залите се пълнят. Веднъж дошли 3000 души вместо предварително обявените 400.

Новата суперзвезда

Доналд Тръмп-младши е новата суперзвезда на привържениците на призива “Отново да направим Америка велика”, оповести наскоро “Дръдж рипорт”.

Дон бележи успех. Със собствени сили. Той внушава посланията на баща си, но по свой начин, за което публиката го аплодира на крака. Хората го обичат, защото умее 100 процента да убеждава, твърди негов привърженик.

Говори на народен език. Веднъж по време на предизборен митинг каза, че се чувствал еднакво добре в бричка и в лимузина, в ловджийски дрехи и в костюм, шит по поръчка. Правел онова, което и всички – стрелял и ходел на лов.

Доналд Тръмп-младши с жена си Ванеса и децата си.

Често с по-малкия си брат Ерик. В Африка, Северна Америка и навсякъде, където могат да му изскочат животни – мечки, лъвове, биволи, дори крокодили. Имат страст и към риболова. Веднъж се натъкнали на бяла акула. Доналд Тръмп-старши не разбира страстта на двамата си най-големи синовеа към ловджилъка и риболова. Той презирал акулите, не можел да гледа и кръв.

Живот, пълен с унижения

Животът на Доналд Тръмп-младши е пълен с унижения. Когато започва войната по раздялата, която в края на 80-те години на миналия век водят Ивана и Доналд Тръмп, Дон е едва на 12 години. По това време баща му го изпраща в бюрото си в Ню Йорк и го поверява на охраната. Така твърди в книгата си Ивана Тръмп. Самият Тръмп искал да намери нещо, с което да нарани жена си. Звънял й по телефона и я заплашвал, че ще й отнеме Дони. Това не я впечатлило. Отвърнала му:

“Окей, задръж го. Аз имам още две деца, които трябва да отгледам.”

Настъпва мълчание, Тръмп затваря телефона и нарежда на охранителите си да върнат детето на майка му. Според Ивана той никога не е мислел сериозно да се грижи за сина си. И към другите им две деца не умеел да подхожда. Наченки на отношения се появили едва след като завършили университети. Това обаче било заради бизнес интересите на Тръмп-баща. Но и трите деца - Доналд Тръмп-младши, Иванка и Ерик, не знаели как да се държат с баща си.

Тръмп-старши признава, че е запомнил завета на баща си никому да не се доверява. Предал го е и на сина си Дони. Попитал го е и дали има доверие в собствения си баща. Дони потвърдил, спомня си бащата, но твърди, че от негова страна е било уловка и изрекъл:

“Какво ти казах току-що? Ти не разбра посланието!”

Тръмп-старши напуска семейството си заради друга жена. Седмици наред историята пълнеше страниците на жълтата преса. На първата си страница “Ню Йорк пост” написа в заглавие какво е казала новата любовница и бъдеща съпруга на Тръмп Марла Мейпъл:

“Най-хубавият секс, който някога съм имала!”

По-късно Тръмп-младши споделя, че по онова време е бил прекалено малък, за да го разбере. Много добре обаче е осъзнавал, че е бил наранен. Майка му описва как навремето е реагирал:

“Той изливаше болката си чрез гняв. Действително беше разгневен. Цяла година не е разговарял с баща си."

И не само това. По време на раздялата на родителите му умира дядо му по майчина линия, към когото е бил силно привързан. Майка му отново се омъжва. Синът на втория му баща не питае особени чувства към Дони. Веднъж в яда си Дони дори едва не го удушава.

Президентът Доналд Тръмп с децата си и последната си съпруга - Мелания.

Меко е да се каже, че и до днес има нещо смущаващо в отношенията между баща и син Доналд. Баща му го нарича Дони, но в никакъв случай не иска и него така да го наричат. В книгата си The Art of the Deal пише, че винаги е мразил името Дони, но за сина му било подходящо. Дълго време Доналд Тръмп-младши предпочиташе да го наричат Дон. Така и се представяше. Просто Дон. В интервю заяви, че за нищо на света не иска да се представя като Тръмп.

На страната на баща си

През 2001 г. нещо се променя. Дон започва за работи за организацията, през която минават всички бизнес интереси на фамилията. Човекът, който години наред не иска да го наричат Тръмп, сега работи за империя, в която името Тръмп е всичко. Това име носят десетки хотели, казина и голфигрища.

В бизнеса Доналд Тръмп-младши бележи умерени успехи. Нещо му се удава, друго се проваля. Тръмп-старши остава ненадминат.

Но баща и син стават все по-близки. Това е началото на една метаморфоза. Тръмп- младши започва да се облича като баща си. И отново изрича пълното си име – Доналд Тръмп. Новият дух у него се пробужда, когато в началото на 2015 г. баща му обявява, че иска да стане президент на САЩ. Той е темелът на предизборния щаб, дава интервюта, превръща се в олицетворение, в глас на десни слоеве избиратели, във водеща сила на кампанията. Може и това да е причината да не е предпазлив. Преди президентския вот през 2016 г. чрез руски канали му предлагат информация за Хилъри Клинтън, кандидатката на демократите за президент. Стига се до среща в небостъргача на Тръмп “Тръмп тауър”, където и той участва. Явно всички очакват, че информаторката, руска адвокатка с изключително добри контакти сред руското правителство, ще разкрие мръсотии за Клинтън.

Адвокатката Наталия Веселницкая.

Днес тази среща е от изключителен интерес за специалния разследващ прокурор Робърт Мълър. Той трябва да разбере дали по време на предизборната кампания на Тръмп са били установени противозаконни контакти с Русия, за да се повлияе на вота в полза на Тръмп. Безспорното засега е, че срещата с руската адвокатка се е провела. От обкръжението на Тръмп твърдят, че нищо не се е получило. Значи нямало защо темата да се обсъжда. Критици са на мнение, че ако информаторката би имала “мръсотия” срещу Клинтън, хората на Тръмп непременно щели да я използват. Но дори опит да се сдобиеш с такава инфармация е престъпление.

Доналд Тръмп-младши продължава да се радва на публични прояви, когато хората го следват, аплодират и са въодушевени. Някои се питат дали няма да излезе нещо повече и все някога да потърси път, който да го изведе от сянката на баща му. Сега той е президентът на САЩ. Един ден Тръмп-младши би могъл да опита да го последва. Както Джодрж Буш-младши, който години след баща си Джордж Буш-старши стана президент. Ако това се удаде на Тръмп-младши, най-сетне ще зачеркне от името си “младши”. Тогава би бил един истински Тръмп. Може би дори в очите на баща си.