Напрежението в Югоизточна Украйна, където са двете самопровъзгласили се републики, нарасна след убийството на лидера на ДНР Александър Захарченко. Денонощие след взрива в кафене в Донецк, причинил смъртта му, изчезна и премиерът на втората сепаратистка република в населения с етнически руснаци район - Луганската.

За напускането на Козлов се разбра от изявлението му във Facebook.

"Във връзка с настоящата ситуация от съображения за сигурност за известно време напускам територията на Луганската народна република" - съобщава той. "Моля всички да запазят спокойствие и да не се поддават на паника. Врагът ще бъде победен. Ние ще отмъстим за смъртта на нашите близки".

По-късно обаче руската агенция РИА Новости опроверга съобщението за бягството на Козлов, като съобщи, че той няма акаунти в социалните мрежи и това е "фалшива новина". РИА Новости се позова на правителството в Луганск за информацията си.

Местни медии съобщават за извънредно положение в Донецката народна република след убийството на Захарченко, както и за приближаване на украински военни части към границата с ДНР и ЛНР.

В Луганската народна република е обявен режим на повишена бойна готовност, мобилизирани са структурите на Министерството на държавната сигурност, Министерството на вътрешните работи, народната милиция, се казва в съобщение.

След убийството на Захарченко, временно изпълняващ задълженията на върховен главнокомандващ става Дмитрий Трапезников.

Захарченко загина след взрив в кафене "Сепар" на 31 август, в центъра на Донецк, където е бил, за да почете паметта на починалия руски певец и артист Йосиф Кобзон. Заедно с него загина и един от телохранителите му, а 11 души бяха ранени, някои от които тежко.

От управата на самопровъзгласилата се ДНР посочиха Силите за специални операции на Украйна като извършители на атентата срещу Захарченко.

Сепаратисткият конфликт в Югоизточна Украйна избухна след анексирането на Крим от Русия - през април 2014 г. и оттогава не е разрешен. Заради него и анексията на Крим Русия продължава да търпи санкции.

След убийството на "президента" на ДНР Александър Захарченко не може и да става дума за среща на т.нар. нормандска четворка, Това заяви днес пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров.

"В настоящата ситуация е невъзможно да се разговаря за скорошни срещи в нормандския формат, както искат много от нашите западноевропейски партньори", каза Лавров. Той отбеляза, че Москва все още анализира създалата се "сериозна ситуация". По думите на руски първи дипломат убийството на Захарченко е провокация на властите в Киев, целяща да подкопае Минските мирни споразумения, които украинските власти и без това не изпълняват.

Нормандската група е съставена от представители на Германия, Русия, Франция и Украйна.