Санкциите срещу Русия, наложени от САЩ, ще бъдат запазени, докато руските сили не бъдат изтеглени от Донбас и докато контролът над Крим не бъде върнат на Киев, заяви посланичката на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Ники Хейли, предаде ТАСС.

Тя говори снощи на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, посветено на ситуацията в Украйна.

"Докато Русия не върне Кримския полуостров под контрола на украинските власти, санкциите на САЩ, които са насочени срещу анексията на Крим, ще останат да действат. Докато Русия не извади своите сили от Източна Украйна и не започне да изпълнява Минските споразумения, нашите санкции, въведени като отговор на действията на Москва в източните части на Украйна, ще бъдат запазени", подчерта посланичката.

По думите й САЩ в тясно сътрудничество с Франция, Германия и Украйна работят за мерки, които да върнат мира в Украйна. Но Русия се отказа от реално сътрудничество и нашите мерки бяха застопорени, обясни Ники Хейли.

Представителката на САЩ отново изтъкна позицията на Вашингтон, че провъзгласените незаконни републики в Донбас продължават да се подчиняват на руските военни, които ги снабдяват с оръжие. Там са разположени хиляди танкове, бронирани машини и артилерия, посочи тя.

"Руските военни даже се сражават заедно с тях", обяви Ники Хейли.

Москва е нарушила примирието в Донбас, като е разрешила да се заплашват и дори да се стреля по международните наблюдатели и техните автомобили или дронове, допълни посланичката.

Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че четиригодишният въоръжен конфликт между украинските сили и сепаратистките бунтовници в Изтока е бил "измислен от Кремъл, за да бъдат наказани украинците за стремежа им към свобода, демокрация и европейско бъдеще".

Посланикът на Русия Василий Небензя отвърна, че някои украинци не желаят уреждане на конфликта. "Това, което в действителност искате, е източник на нестабилност до границите на Русия", каза той и влезе в конфронтация с представителите на Холандия, Полша, САЩ и други страни членки, предаде БТА.