Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шестима от задържаните 10 човека вчера в хотели на фамилията Арабаджиеви са с обвинения, петима - за участие в организирана престъпна група, един за пране на пари. При акцията, продължила и през нощта, е открито безпрецедентно за България досега количество пари в брой - 10 милиона лева. За преброяването им се наложило от БНБ да доставят броячни машини. Издадена е европейска заповед за арест на бизнесмена Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела във връзка с участие в организирана престъпна група за данъчни измами. За 72 часа е задържан синът им Вълчо и другите петима.

Това са резултатите от вчерашната акция на Специализираната прокуратура, съобщени днес от заместник главния прокурор Иван Гешев.

Акцията на Специализираната прокуратура бе извършена в хотелите на Арабаджиеви "Маринела" в София и в Пловдив, претърсени са и други жилища и автомобили. Част от задържаните са подставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с Ветко Арабаджиев и официалните негови фирми.

Предмет на разследване е и това, че собственикът на хотел "Маринела" с определен кръг хора вероятно са извършвали данъчни престъпления, пране на пари и участие в организирана престъпна група с други фирми.

Друга част от разследването е в посока фирми, извършващи туристическа дейност, но дейността на самия хотел не е обект на разследване към този момент. Има данни за 3 лица от семейството на собственика на "Маринела", извършили престъпления. 

"В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България", каза Гешев.

"Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини“, съобщи Иван Гешев. По думите му сумите са "потресаващи", но това едва ли е "цялата налична сума".

Освен парите, иззет е и луксозният автопарк, с който е прочут Арабаджиев. Известно е, че има в гаража си лимузина ролс ройс фантом, мазерати, майбах, бентли и други, някои от които правени по поръчка. Заместник главният прокурор обеща разследване как са придобити тези автомобили, чиято оценка е около 10 млн. лева.

"Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели - си плащай данъците", каза още Гешев.

Към момента от семейството на Арабаджиеви, които имат общо четири деца, в ареста е най-малкият им син - Вълчо.

Самият Ветко Арабаджиев е в чужбина още от август месец. Запитан дали семейството не е получило предупреждение, Гешев отговори, че не са, тъй като за тяхното пътуване до Франция те са напуснали България в началото на август, а действията на Специализираната прокуратура са планирани 5 дни преди да започне снощната акция.

"Имаме оперативна информация, която е настъпила от работа на Специализираната прокуратура, която сме я обработили по начин, по които да запазим максимална секретност", обясни Иван Гешев. 

По думите му те са имали доказателства по това досъдебно производство от началото на 2018 г., а откога са извършвани престъпленията не се знае.

"Възможно е да е правено и преди, но сега говоря за това, за което има доказателства", посочи Гешев. Той обясни, че Специализираната прокуратура е действала секретно с информацията, с която е разполагала, защото хора, които разполагат с финансов ресурс, разполагат и с човешки такъв в различни държавни институции и имат контакти.

Коментари

От тази трънка

заек няма да изскочи! Само съдии и прокурори ще станат мнооого по-богати!
 's picture

Petyo9

Тия, Арабаджиевите,

спечелиха обществената поръчка по настаняването на европейските гости по времето на европредседателството. Те не са спечелили обществената поръчка по настаняването на еврогостите току-тъй или ей-тъй. Явно сега са се изциганили да не си платят (пардон - да не се "отчетат") и сега държавната машина = машината на Борисов-Цацаров-Пееевски ги нагази с ударна сила. Ще припомня, че навремето имаше един Емил Кюлев. Той също отказа да си плати и заплати с живота си.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Дупетатите

сколасаха ли преди ваканцията да променят НК и/или НПК. Щото зам. глав прокурор ГешеФФ напоително оясняваше, че парите трябвало да се броят на асфалта на ръка, да са описват номерата им също ръчно при ареста на Иванчева. Пък сега машинно искали да го правят.. Щото тъй повелявали НК и НПК. Т ако няма промяна то замглав прокурора ги затрива като доказателство за съда.За радост на адвокатите на Афабаджиевите...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.