"Оставките на трима министри от кабинета "Борисов-3" са поредното доказателство, че управлението е в криза и буксува."

Това се казва в позиция на СДС след обявените днес промени в правителството. Трима министри - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски - подадоха оставки заради трагичния инцидент край Своге.

В позицията си от СДС заявяват, че са опозиционна партия и настояват областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който е и член на Националния съвет на партията да направи своя избори - или да напусне поста си, или ръководния партиен орган.

"Като опозиционна партия, ние не смятаме за политически правилно наши представители да участват в лично качество в управлението и да пренасят неговите негативи върху СДС. Затова призоваваме члена на Националния съвет на СДС Вълчо Чолаков, който е единственият областен управител, останал след като партията не е в управлението, да направи своя избор – висшия ръководен орган на СДС, или поста си на висш представител на правителството в Бургас", се казва там.

От СДС изброяват и други неуспехи на кабинета, според тях: "Не само в сектор икономика, както СДС отчете след срива на чуждестранните инвестиции, но и в други ключови области от обществено-политическия живот. В държавата се създава тревожното усещане, че правителството не може да се справя с предизвикателствата и кризите, не е стабилно и не управлява добре."

"В тази връзка, Съюзът на демократичните сили отново заявява, че е опозиция на настоящото управление не само, защото няма участие в него, а защото не вижда десни политики и реформи,осъществявани от правителството. След европредседателството в държавата единствените новини са инцидентите, скандалите и сривовете – на Търговския регистър, на застрахователното дружество „Олимпик“, избиването на животните в Странджа, изграждането на бутафорна ограда по границата ни с Румъния,случая "Силистар", трагедията край Своге", пише още в позицията.