Иракчанинът Юсиф А. (22 г.), който по време на сблъсъци миналата неделя в източногерманския град Кемниц намушка с нож и отне живота на германския гражданин Даниел Х. (35 г.), е трябвало да бъде върнат в България, стана известно днес.

Юсиф А. е пристигнал в Германия в края на октомври 2015 г. по известния Балкански маршрут. Тъй като иракчанинът вече е бил поискал политическо убежище в България, по силата на Споразумението от Дъблин той е трябвало да бъде върнат у нас.

Според документи, с които авторитетното сп. "Шпигел" разполага, през февруари 2016 г. официална София изпраща писмено становище до германските власти. В него се изразявава готовност Юсиф А. да пристигне на летище София във всеки делничен ден с изключение на петък.

Информацията на «Шпигел» беше потвърдена и от Административния съд в Кемниц. Говорител на съда заяви, че съдебната инстанция се е произнесла в полза на връщането на Юсиф А. в България и това е трябвало да стане на 13 май 2016 г.

Нито на определената дата, нито впоследствие връщането се осъществява. През ноември 2016 г. изтича законният срок от 6 месеца. Така Федералната служба по миграцията и бежанците поема случая по даване или отказ на политическо убежище на иракчанина, уточнява говорителят на съда.

Според публикация във в. «Ди Велт» германските власти са поискали от България да приеме обратно 4899 мигранти, пристигнали от страната ни в Германия. След извършена проверка София потвърждава за 2643 случая и обявава готовност тези лица да ни бъдат върнати. Немските власти отново затъват в административни процедури. Така на България са върнати едва 95 чужденци, подали у нас молби за получаване на политическо убежище.

В момента Юсиф А. е в следствен арест в Кемниц заедно с 23-годишния сириец Алаа С. И двамата са заподозрени в убийството на Даниел Х. Сириецът обаче е категоричен, че само е присъствал на драмата, но не е извършил убийство. Даниел е бил наръган пет пъти с нож от иракчанина Юсиф. Дали е така или не, предстои следствието да изясни.

Жертвата Даниел Х. е германски гражданин, роден от брак на германка и кубинец. Работил е като дърводелец. Всички негови познати го окачествяват като много любезен и трудолюбив човек, който никога не е изразявал каквито и да било политически възгледи – нито неонацистки, нито леви или крайнодесни. След нанесените му удари в гърдите той издъхва в болница.

Всичко започна по повод честването на 975 години от основаването на град Кемниц – третият по големина град във федералната провниция Саксония след Лайпциг и Дрезден. Тържеството обаче се превърна в сблъсъци между неонацисти, расисти и техни политически опоненти. Сред ранените бяха българин, афганистанец и сириец.

Вълната от протести още не е стихнала. Шествията продължават, полицията е на бойна нога. Докато десни популисти нажежават обстановката, премиерът на федерална провинция Саксония, християндемократът Михаел Кречмер търси диалог с гражданите. Той говори снощи пред хиляди, събрали се на стадиона в Кемниц. Имаше и провокатори, които го освиркаха и крещяха «Изчезвай!». Сред ораторите беше и кметицата на града Барбара Лудвиг. Когато застана на трибуната, се чуха крясъци: «Най-сетне ще ти стопим мазнините!» Че е леко закръгленна е факт, но посланието беше друго: «Ще ти вгорчим живота!» Вмениха й във вина, че като градоначалник не е взела достатъчни мерки, за да не се стигне до изстъпления.

Повечето присъстващи обаче искаха да чуят как Германия и в частност Кемниц ще се възправи срещу насаждащи омраза неонанисти и десни радикали. Хората по улиците вече не се чувствали сигурни.

Премиерът на Саксония Кречмер се врече: "Ще направим всичко възможно убийството на невинен гражданин да бъде изяснено и виновните да понесат отговорност." Същевременно той призова жителите на Кемниц категорично да се разграничат от десните екстремисти.

Докато течеше събитието в стадиона, пред входа му се събраха 900 членове на десния съюз "За Кемниц". Те издигаха лозунги срещу правителството и чужденците, но благодарение на силното полицейско присъствие не се стигна до ексцесии.