Американският сенатор републиканец Джон Маккейн преустанови лечението си срещу агресивна форма на мозъчен тумор, съобщи семейството му, година след като ветеранът от Виетнамската война обяви за болестта си, предаде БТА.

"Джон надмина очакванията за преживявяне с болестта", обяви фамилията му и добави, че болестта напредва и възрастта на Маккейн - 81 години, го е накарала да спре лечението на "агресивен глиобластом".

"С обичайната сила на волята си, сега той реши да спре лечението", казаха близките на сенатора, който е видна фигура на американската политическа сцена, а през 2008 г. беше кандидат за президент.

„Семейството ни е безкрайно благодарно за подкрепата и добротата на хората, които се грижеха за него през последната година, както и с продължаващите притеснения и обич от многото приятели и сътрудници на Джон, и от хилядите хора, които го държат в молитвите си. Бог да ви благослови и ви благодаря“, допълват роднините.

Новината от семейството на Маккейн идва по-малко от седмица преди рождения ден на републиканския сенатор, който ще навърши 82 години. Джон Маккейн беше диагностициран с мозъчен тумор преди повече от година през юли 2017, който бе открит след операция за премахване на кръвен съсирек над лявото му око.

Сенаторът отсъства от Вашингтон от декември насам, когато офисът му обяви, че се е завърнал в щата Аризона за „физическа терапия и рехабилитация“. Той е избран за първи път в американския Сенат през 1986 година, но стана по-известен след като беше президентски кандидат на Републиканската партия през 2008 година. Маккейн се очерта и като един от най-звучните критици в Сената на настоящия президент Доналд Тръмп, който от своята страна неколкократно критикува и осмива Маккейн, припомня "Фокус".