Американският сенатор републиканец Джон Маккейн нарече "трагична грешка" срещата на президента Доналд Тръмп с Владимир Путин в Хелзинки, предаде Ройтерс.

Според него това е и падение за САЩ. Маккейн обвини Тръмп, че не е успял да защити страната си на тази среща.

Сенаторът от Аризона разпространи специално изявление в своята интернет страница:

"Днешната пресконференция в Хелзинки бе едно от най-срамните представяния на американски президент, които се помнят. Трудно се изчисляват щетите, предизвикани от наивността, егоцентризма, фалшивите сравнения и симпатия към автократите на г-н Тръмп. Но е ясно, че срещата в Хелзинки бе трагична грешка.

Президентът Тръмп не само показа, че е неспособен, но и че не желае да противостои на Путин. Той и Путин изглеждаха така, че четат един и същ сценарий, след като президентът съзнателно избра да защитава тиранина срещу честните въпроси на свободната преса и да даде на Путин платформа необезпокоявано да сипе пропаганда и лъжи към света.

Той се опитва да изкара пресконференцията като илюстрация на опасностите от слабата подготовка и неопитността. Но това не бяха заблудените туитове на един начинаещ политик. Това бе съзнателният избор на един президент, който изглежда решен да реализира заблудата си за топли връзки с режима на Путин без никакво внимание към истинската природа на неговото управление, насилственото незачитане на суверенитета на съседите му, съучастието му в избиването на сирийския народ, нарушаването на международните договори и атаката му срещу демократичните институции по целия свят.

Ако погледнем отблизо надутото и погрешно поведение на президента Тръмп към нащите най-близки приятели и съюзници в Брюксел и Великобритания, днешната пресконференция е поредното падение в историята на американското президентство. Това, че в помощ на президента в Хелзинки бе екип от компетентни съветници патриоти, прави неговите гафове и отстъпки още по-болезнени и необясними.

Никога преди един президент не се е унжавал толкова явно пред един тиранин. Тръмп не само не успя да каже истината пред своя противник. Но като говореше от името на Америка пред света, нашият президент не успя да защити всичко, което ни прави това, което сме - република на свободни хора, отдадени на каузата на свободата у дома и навън. Американските президенти трябва да бранят тази кауза, за да успее тя. Американците очакват и се надяват президентът Тръмп да поеме тази свещена отговорност. Човек може само да се надява, че те нямат да чакат напразно."

Джон Маккейн е един от "ястребите" по външнополитическите въпроси. Той винаги е бил противник на всякакви отстъпки пред Русия.

Републиканецът е сред най-големите критици на Тръмп. През май в. "Ню Йорк таймс" писа, че той не желае настоящия президент на погребението си. Маккейн страда от година насам от агресивен рак на мозъка.

Пак през май Маккейн се противопостави на кандидатурата на Джина Хаспъл за шеф на ЦРУ. И според Си Ен Ен съветничката по комуникациите в Белия дом Кели Садлър заявила, че няма значение какво мисли сенаторът, тъй като той "умира така или иначе". От Белия дом не опровергаха информацията.