Тийнейджърка, умряла преди около 90 000 години, е наполовина неандерталка и денисовка, установи анализ на генома на нейна кост, съобщи Nature.

За пръв път учени откриват пряк наследник на двама различни представители на видя хомо. Досега се знаешe за смесване между денисовите хора и неандерталците, както и за смесване между тях и прародителя на съвременния хомо сапиенс, но само по косвени данни. За пръв път се открива реално дете на двама родители от двата вида.

Костта на момичето е намерена в Денисовата пещера в Алтайските планини, Русия. Именно там през 2010 г. бяха открити костите, които дефинираха нов вид в рода хомо, живял в регион, населен и с много неандерталци. Екип от института "Макс Планк" по еволюционна антропология в Лайпциг, Германия, е провел изследването, което е установило произхода на момичето.

Любопитно е, че учените установяват смесен произход и при родителите на Дени, както галено наричат единствената кост, останала от около 13-годишното момиче. Майка ѝ е неандерталка, но баща ѝ има следи от неандерталска кръв няколко поколения назад, което подсказва, че двата вида човеци са се срещали и смесвали често. Щерката им споделя поравно неандерталски и денисовски гени.

"Почти като да сме хванали двамата на калъп", шегува се Сванте Пеебо, един от ръководителите на екипа палеонтолози.

Откритието поставя въпроса защо при толкова смесване неандерталците и денисовците не са станали един вид. Според учените най-вероятно смесените деца трудно са зачевали помежду си и това вероятно е блокирало възможността за сливане на видовете.

Според Пеебо пък денисовци и неандерталци са се смесвали с готовност, но срещите им са били редки - неандерталци са живели най-вече в Западна Евразия, а денисовци засега се открити единствено в едноименната сибирска пещера.