СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Провалиха се надеждите за пробив по конфликта в Украйна, възлагани на срещата на висши дипломати в Берлин.

По покана на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер снощи в германската столица пристигнаха колегите му от Русия, Украйна и Франция – Сергей Лавров, Павел Климкин и Лоран Фабиюс.

Петчасовия труден разговор се състоя в правителствената вила “Борзиг” в столичния квартал “Тегел”. Тя се намира в разкошния парк на немската Дипломатическа академия, където пропускателният режим е крайно строг.

Руският дипломат номер 1 Лавров напусна вилата без всякакъв коментар.

“Това бяха 5 часа трудни разговори. За да се постигне напредък, явно трябва да се срещаме още много пъти по 5 часа”, написа в туитър Климкин.

Домакинът Щайнмайер също призна, че разговорите са били трудни, но добави: “Вярвам и се надявам, че по отделни точки постигнахме напредък.” Той обаче отказа да назове въпросните точки, но поясни, че такива срещи, при които нещата се назовават с истинските им имена, са крайно необходими. 

Още преди разговора германският външен министър предупреди, че успехът е всичко друго, но не и гарантиран.
Щайнмайер малко открехна завесата около конкретната тематика на срещата: търсене на пътища за примирие, затягане на контрола по украинско-руската граница и оказване на хуманитарна помощ на страдащото население в кризисния район.

Според френски дипломатически среди е имало известен напредък, макар разговорите да са били трудни.

Единствено руското външно министерство окачестви срещата като “плодотворна”. “При търсенето на политическо решение е постигнат определен напредък”, се посочва още в съобщението на дипломатическото ведомство в Москва. Но и от там не съобщават какъв точно е напредъкът.

Сега всички участници в дипломатическия маратон ще информират правителствата си. Днес или утре ще се реши дали разговорите в този формат ще продължат.

Щайнмайер е “за”. Малко преди срещата той обаче предупреди: “Много сме далеч от намиране на политическо решение. Истинската драма е в това, че досегашните договорености изобщо не бяха изпълнени. Реална е опасността да затъваме все повече в една непосредствена конфронтация между руските и украинските въоръжени сили. Това във всички случаи трябва да се предотврати.”

Според Сергей Лавров диалогът ще продължи в близките дни. Тази сутрин той призова САЩ да въздействат на Киев за прекратяване на насилието.

„Ние изпращаме сигнал, за да може САЩ да повлияят на украинските власти за прекратяване на тази братоубийствена война и започване на преговори”, заяви той, цитиран от РИА Новости.

Дипломат номер 1 на Русия изтъкна, че Русия има право да защити сигурността си, защото до границите й се води война. Той добави, че военната помощ на Запада за Киев противоречи на всички международни споразумения.

Тъжната статистика сочи, че досега в Източна Украйна са загинали над 2100 души. Населението е подложено на истинско изпитание – магазините за хранителни стоки са празни, банкоматите отдавна не пускат пари, критично е положението с водоснабдяването и електрозахранването. Сраженията между проруските сепаратисти и украинските въоръжени сили продължават.

Вчера министрите се били разбрали да бъде допуснат руския хуманитарен конвой до Донецк и Луганск. Това щяло да стане утре.