Екип на Би Ти Ви с Мария Цънцарова направи запомнящо се гостуване тази сутрин в пловдивския кв. „Столипиново“. Темите бяха за любовта между хората, един чинар, с какво помага Делян Пеевски на махалата... Събеседниците - бившият общински съветник от ДПС Яшар Асан и Асен Колев, който е начело на гражданския комитет "Столипиново", номинирал Делян Пеевски за листата на ДПС от името на ромската махала. Заради непреходната стойност на разговора го публикуваме почти без намеса, като правоговорът на събеседниците е запазен.

Това е инициатива на българските граждани от квартал „Столипиново“ да изявят своите граждански позиции. Самоорганизацията  била „много интересна“, защото за първи път хората преди няколко дни „додоха и изявиха своето желание. Това е първи етап от реалната поява на гражданско общество у тези представители“, каза гордо Колев.

Самоорганизираните казали: Искаме да си имаме свои представители като Яшар Асад, за да могат да търсят решаване на тези проблеми, които в момента изключително много затрудняват хората. 

На въпроса на Мария Цънцарова към Асан (който е другата номинация) как се определили точно него и Пеевски, ДПС активистът каза:

Определиха нъ по няколко причини. Преди няколко дена имаше една акция от моя страна в центъра на гр Пловдив – в един вековен чинар, който беше покрит с един плакат - лика на г-н Делян Пеевски... Това не правеше грозно впечатление само за мен. 

Тук водещата припомня на зрителите, че Асан махна от едно дърво - "вековен чинар", натъртва той зад гърба ѝ - плакат, който осмива депутата от ДПС. 

Това са карикутури, които дори... тука... Да доуточня и набързо да свършим този разговор – не само ликът на Делян Пеевски да беше, и на Бойко Борисов ако беше плакатът там, пак същото щях да го направя. Щото това не е нормално да се осмива един  човек.

Водеща: Заради дървото ли го направихте, или заради Делян Пеевски? 

Асан: Заради дървото, заради Делян Пеевски, заради реда и дисциплината в политическия живот в България. Политическият живот в България в момента като парла... (пауза) таризъм е проблемен. 

Последните няколко месеци видяхте вий депутатите в НС как реагираха. Аз мога да се гордея с господин преседатела нашия, г- н Местан... С всички тея депутати от ДПС- те държаха най-държавническото мислене в България. Доказаха, че са либерална партия.

Тук Цънцарова пак зададе на Асан въпроса - добре, той е местен, но как се е стигнало до номинацията на Пеевски. 

"Аз съм 20 години в ДПС вече – познават ме... Аз съм личност, който бях и в листата на евродепутатите..." 

- Но как Столипиново посочи Делян Пеевски? 

Асан: Естествено в нашата партия и въобще нашите събрания има и българи, и цигани, и турци – всякакъв вид човек. Естествено, сигурно има някакви симпатии към г-н Делян Пеевски.  Това вече не е мой проблем. Това е нашето европейски мислене като политика. 

Водеща: Достатъчно хора ли посочиха, казаха: И той искаме да ни предствалява в парламента?

Асан: Естествено достатъчно хора могат (и го направиха)... Достатъчно не мога да кажа. Той господин д-р Асен Колев повече движеше нещата...

Да ви кажа и нещо друго – при нас процедурите в ДПС си има централа, има си партиен лидер, който е г-н Местан...

Водеща: Ама номинациите нали излизат отдолу нагоре? Имаше ли достатъчно представителност сред хората, които казаха: той искаме да бъде... 

Колев: Искам да уточня, че Граждански инициативен комитет "Столипиново" не е отправял само предложение към централата на ДПС . Ние в момента сме подготвили от други райони г-н Баки Хюсеинов към БСП да предложим. С това искаме да кажем, че търсим влиятелни личности, хора, които са отворени към проблемите...

Водеща: чакайте, чакайта - вие не само с една партия сте готови да си сътрудничите?

Колев: Затова уточняваме, че гражданският комитет работи с всички, стига тези личности да имат правилните, човешкото и нормалното отношение към проблемите. 

На забележката, че това звучи като предизборна оферта: за кого ще работим ние, д-р Колев отрече, като даде пример, че той не е кандидат, а въпросът бил само да реализират гражданската воля и желание на хората.

Водеща: Значи, на една коалиция предлагате Пеевски,  на другата - друг кандидат? 

Колев: Не, не...  Искаме да кажем, че тази част от населението на кв. Столипиново посочва Яшар Асад и Делян Пеевски. Но в другите части на страната, където имаме гражданска организация, в момента действително подготовка се прави да се предложи г-н Баки Хюсеинов като кандидат кмет (?!) от гражданската квота. Затова искам да кажа, че не бива да се обобщава, да се абсолюстизира ролите на гражданското общество само с ДПС.

Тук Би Ти Ви показа анкета, в която се вижда, че името на Делян Пеевски е напълно непознато за обикновените жители на Столипиново. 

Аз не го познавам даже, кой е тоя? Не го познавам. Как ще стане депутат, като не го познаваме. От вас чувам тая име. Въбоще нищо не знам за него. Тука ли е роден? Кой ни го е предложил, ние защо не го познаваме тогава. Глупости са това, не ни интересуват такива работи - за мен е лъжа, щото не съм чул, са само част от коментарите на местните.

„Какво представлява Пеевски? Какво работи той? В парламента ли е? Той като касиер ли беше, кво е?, попита доста глобално, но съвсем неволно друг възрастен човек. 

„Аз за него не знам много работи, само съм слушал някакви работи за него - че е добър човек и трябва да стане той президент на България”, сподели  един младеж от анкетираните.

 

Никой от питаните дори не е беше чувал за избирането на депутата за шеф на ДАНС.

„Запалихте цигара и казахте, че „Делян не трябва да се изключва от тази игра“. Какво имахте предвид - попита водещата Яшар, след като картината отново се върна към събеседниците.

Яшар: Моля?! (тя му напомня какво се е случило, докато в ефир е текла заснетата анкета) О, вий стъ мъ разбрали погрешно. Веднага ви отговарям. Защото с Делян почнаха вече да съ подиграват всеки, който е в България. Аз не мисля, че той е най-виновният човек в България.

Водеща: А как той помага на Столипиново?

Яшар: Ами изобщо не ни помага, да ви отговоря. На нас никой не ни помага...

Водеща: Е, как тогава го номинирахте?!

- Еми, случайно срещнати хора могат да го правят. Какъв е проблемът, че не могат да го предложат??

Водеща: Идвал ли е тук?

Ашар: Ма, изобщо не е идвал – аз не го познавам. Дори и един път съм се видял с него по време на снимките. Аз ви казах преди малко – аз опитах се да защитя едно гражданско, мое, лично – не на ДПС – не на никой друг... Че това дърво не трябваше да има една снимка! И от тази снимка от мухата слон направихте, начи, аз не мога да ви разбера. А има много други проблеми, които трябва да се решат.

На въпрос на водещата кой от двамата на скорошна пресконференция е казал, че българите може и да не харесват Пеевски, но ромите го харесват, отговори пак Ашар:

Ний харесваме и българи, цигани, турци, арменци. Ний сме от хубав народ, който обичаме да има мир и любов в целия свят. Ний това искаме – да живеем в мир и в любов. Да няма интриги между хората – че тоя бил такъв, оня бил такъв. 

Да се хванат всички депутици... Моят апел е такъв: да се хванат всички политици в ръка-ръка, да решават проблемите в България. 

На въпрос, кога ще предложат останалите си номинации на другите партии, за които споменаха, Колев отговори, че обобщават в момента предложенията и ще го направят до няколко дни. 

На въпрос колко гласове носят, той поясни, че те (т.е. - гражданският комитет) не са политическа партия, а просто изпълняват едно гражданско задължение.